Ostatnie komentarze
16Lis2020
godz. - 22:16

Drożdżowa strucla z dżemem porzeczkowym

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Listopad do dla mnie najbardziej depresyjny miesiąc w ciągu roku. Ponure jesienne dni, brak liści na drzewach, szybko zapadający zmrok nie nastrajają optymistycznie. Mimo, że w grudniu pogoda często jest taka sama to oczekiwanie na zbliżające się Boże Narodzenie zdecydowanie ocieplają atmosferę. Proponuję dziś więc deser, dzięki któremu choć na chwilę będzie cieplej weselej i smaczniej. Zamrożone czarne porzeczki są znakomitym dodatkiem do drożdżowego ciasta. Jeśli macie takie skarby w swojej spiżarni, koniecznie przygotujcie z nich gęsty słodko-kwaśny mus lub dżem i dodajcie go do drożdżowego ciasta. Jeśli nie macie owoców skorzystajcie z gotowego dżemu porzeczkowego. Taka pachnąca domowa strucla będzie doskonałym dodatkiem do herbaty w ciemne listopadowe popołudnia.


Składniki:
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
500g czarnej porzeczki
100g cukru
3-4 łyżki wody
kruszonka
50g mąki
25g cukru pudru
25g zimnego masła


Zrób kruszonkę. W miseczce wymieszaj mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło i palcami wyrabiaj aż uzyskasz konsystencję kruszonki. Odstaw do lodówki.
Porzeczki umyj i usuń szypułki. Owoce z cukrem i wodą umieść w rondelku. Gotuj aż porzeczki się rozpadną a sok zagęści. Odstaw do ostudzenia.
Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników (poza masłem) i wyrabiaj ciasto aż będzie odchodziło od rąk, wtedy dodaj roztopione masło (zostaw 2 łyżki masła). i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Włóż ciasto do oprószonej mąką miseczki, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Zagnieć krótko ciasto. Rozwałkuj na duży kwadrat. Na ciasto nałóż owoce, rozsmaruj i zwiń ciasto tworząc roladę. Zlep końce, żeby sok z owoców nie wypływał podczas pieczenia. Posyp ciasto kruszonką. Piecz 30 minut.


Smacznego


Spróbuj także:
Moja tarta tartin z gruszkami
Kokosowe ciasto z porzeczkami
Drożdżówki z jeżynami

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony