Ostatnie komentarze
15Lip2016
godz. - 23:35

Domowe batoniki musli

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery


Nie jestem zwolennikiem całkowitego zakazu słodyczy. Sama lubię zjeść dobre ciacho lub czekoladę. Wydaje mi się, że dzieci, które w domu nie jedzą słodyczy rzucają się na nie bez opamiętania, kiedy rodziców nie ma w pobliżu. Przegięcie w drugą stronę też nie jest wskazane. Do szkół chodzą potem dzieci, które nie są w stanie bez zadyszki wejść na czwarte piętro w bloku.


Na fali tych przemyśleń z pomocą mojego synka zrobiłam zdrowe batoniki. Zasada ich przygotowania jest podobna do owsianych ciasteczek. Zamiast płatków owsianych dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, której wartości prozdrowotnych nikomu już chyba rekomendować nie trzeba.


Przepis pochodzi z www.mamdziecko.interia.pl


Składniki:
180g kaszy jaglanej
400ml mleka
150g suszonej żurawiny
50g pestek słonecznika
35g wiórków kokosowych
20g sezamu
50g posiekanych orzechów
1 dojrzały banan
2 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu


Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, odcedź, zalej mlekiem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut (bez mieszania). Zostaw do ostudzenia.
Rozgnieć banana, dodaj do niego kaszę i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie. Wyłóż masę na blaszkę i piecz 20 minut. Po upieczeniu pokrój według uznania.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony