Ostatnie komentarze
23Cze2017
godz. - 12:30

Czekoladowe babeczki z borówkami i białą czekoladą

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Jaki musi być niedzielny deser, żeby zniknął równie szybko jak pojawił się na stole? W moim domu potrzebne są dwie rzeczy: czekolada i owoce. Te dwa składniki najczęściej gwarantują mi sukces kulinarny. Ostatnio wykorzystałam je do przygotowania babeczek wypełnionych borówkami i białą czekoladą. Były pyszne, puszyste w środku i chrupiące na wierzchu a słodki i czekoladowy zapach czuć było już korytarzu przed naszym mieszkaniem. Tradycyjnie kilka zostało zapakowanych na do pudełek. jako dodatek do drugiego szkolnego śniadania.


Składniki (12 babeczek)
300g mąki
3 łyżki kakao
150g masła
170ml mleka
160g brązowego cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji waniliowej
12 kostek białej czekolady
borówki amerykańskie


Rozgrzej piekarnik do 180stC. Do muffinkowej blaszki włóż papierowe papilotki.
W rondelku roztop masło. Zostaw do ostudzenia.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao. W drugiej misce wymieszaj bardzo dokładnie jajka, mleko i esencję waniliową. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Dodaj roztopione masło i wymieszaj ponownie.
Do papierowych papilotek nałóż ciasto do 1/2 wysokości, na wierzch nałóż 3-4 borówki i kostkę białej czekolady. Owoce przykryj łyżką ciasta. Piecz 20-25 minut.


Smacznego!


Spróbuj także
Rabarbarowe babeczki z kruszonką i cytrynowym lukrem
Babeczki jaglane z nektarynkami
Dyniowe babeczki z powidłami

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony