Ostatnie komentarze
16Gru2015
godz. - 09:27

Śledź z curry o rodzynkami

Share

Ciekawy przepis na smaczne jedzenie można znaleźć przypadkowo w miejscach, które o to byśmy nie podejrzewali. W zasadzie nie biorę gazetek reklamowych ze sklepów, które odwiedzam. Tym razem wzięłam i pośród dziesiątek propozycji idealnych prezentów dla niej i dla niego znalazłam przepisy na potrawy wigilijne.

 

Lubimy śledzie pod różnymi postaciami i tym razem kolejna ciekawa propozycja. Oryginalna nazwa śledzia z curry i rodzynkami brzmiała „śledzik cioci Basi". Przed podaniem, zgodnie z przepisem, koniecznie należy pozwolić mu odpocząć w lodówce. Wcześniej, na świeżo, nie smakuje tak wspaniale.

 

Składniki:

200g śledzi matiasów w oleju

2 cebule

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyki majonezu

1 łyżka curry

1 listek laurowy

3 ziela angielskie

3 łyki oleju

garść rodzynek

sól, pieprz

 

Rodzynki namocz w ciepłej wodzie. Cebulę pokrój w krążki i podsmaż bez zrumieniania na oleju. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, rodzynki, podlej około 150 ml wody i duś aż cebula będzie miękka. Dodaj koncentrat pomidorowy i curry. Jeszcze chwilę duś pod przykryciem. Odstaw do ostudzenia. Zimny sos wymieszaj z majonezem. Śledzie pokrój w mniejsze kawałki i wymieszaj z sosem. Odstaw do lodówki na parę godzin.

 

Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony