Ostatnie komentarze
06Mar2017
godz. - 09:39

Ślimaki z ciasta francuskiego z cukinią i kozim serem

Share

Dziś przepis „towarzyski". Ślimaczki z ciasta francuskiego są doskonałe jako przystawka przed obiadem czy niezbyt ciężka, ale naprawdę pyszna kolacja. Powstały z potrzeby chwili, czyli nieplanowanego spotkania ze znajomymi. Można do nich dodać to, co lubicie. Pieczarki, szynkę, ser – możliwości jest tyle, ile ulubionych produktów i tak naprawdę tego, co aktualnie macie w lodówce. Najlepsze są zaraz po wyjęciu z piekarnika, gorące i pachnące. Nam najlepiej smakują bez dodatków (no, może poza kieliszkiem czerwonego winaMrugnięcie), ale możecie przygotować sos czosnkowo jogurtowy i też będą znakomite.


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 średnia cukinia
pół czerwonej papryki
pół cebuli
2 ząbki czosnku
100g sera koziego (do smarowania)
3 łyżki mleka
łyżeczka masła
sól pieprz


Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przykryj blachę papierem do pieczenia.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Posól i zostaw na sicie około pół godziny. Paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek zeszklij na odrobinie masła. Cukinię odciśnij, wymieszaj z papryką cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwiń, posmaruj serkiem kozim i ułóż równą warstwę warzyw zostawiając około 2 cm wzdłuż dłuższego brzegu. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu tak, żeby skleić roladę końcem bez farszu. Włóż roladę do zamrażalnika na około pół godziny. Schłodzone ciasto pokrój ostrym nożem na 1,5 cm talarki. Ułóż je na papierze do pieczenia zachowując odstępy. Posmaruj wierzch mlekiem i piecz około 25-30 minut.


Smacznego!


Spróbuj także:
Ciastka pachnące jesienią
Parówki w cieście
Kanapki inaczej

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony