Ostatnie komentarze
07Mar2016
godz. - 07:41

Pasty z ciecierzycy

Share

Hummus to typowy składnik kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Jego historia sięga tysięcy lat wstecz. Humus to rodzaj przystawki, pasty przygotowanej z ciecierzycy, pasty sezamowej, oliwy, czosnku i soku z cytryny. Używany jest zarówno jako pasta do chlebków pita lub jako dodatek do mięs lub warzyw.


Ja pasę z ciecierzycy robię w dwóch wersjach. Albo zwykłą wyłącznie z podstawowych składników albo z dodatkiem suszonych pomidorów. Możecie dodać do niej natkę z pietruszki lub koperek wtedy pasta nabierze miłego dla oka zielonego koloru. U mojego syna w przedszkolu panie, próbują wprowadzić dziecięcy humus jako dodatek do podwieczorkowych kanapek. Niestety, jak na razie, bez powodzenia, a szkoda bo to doskonałe źródło magnezu, fosforu i żelaza.


Robienie pasty możecie zacząć od zrobienia pasty sezamowej. Należy uprażyć sezam (zeszklić go na patelni nie dopuszczając do zbrązowienia, bo pasta będzie gorzka w smaku) i następnie zmiksować na pastę z dodatkiem oleju. Ja idę trochę na skróty i miksuję uprażony sezam od razu z cieciorką.


Wersja 1
Składniki:
puszka cieciorki
3 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki oleju
ząbek czosnku
łyżeczka soku cytryny
sól pieprz
Upraż sezam na suchej patelni i odstaw do wystudzenia. Dodaj go wraz z ząbkiem czosnku, olejem i sokiem z cytryny do odsączonej ciecierzycy. Dokładnie zmiksuj. Jeśli pasta jest zbyt gęsta możesz dodać dwie łyżki wody. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp sezamem.


Wersja 2
Składniki:
puszka cieciorki
¼ cebuli
ząbek czosnku
6 pomidorów suszonych z oliwy
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
sól pieprz
Wszystkie składniki pasty dokładnie zmiksuj. Jeśli pasta jest zbyt gęsta możesz dodać dwie łyżki wody. Dopraw solą i pieprzem.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony