19Cze2019
godz. - 14:51

Nachosy - pyszna przekąska na domowy wieczór filmowy

Share

Popcorn – niektórzy go kochają inni za nim nie przepadają. Ja plasuję się gdzieś pośrodku. W domu nie jem ale w kinie mały kubełek popcornu musi być. Taka tradycja. Moje dzieci przepadają i lubią patrzeć przez szklana pokrywkę jak małe żółte ziarenka stają się białym popcornem. Nie kupujemy popcornu do mikrofalówki. Rozgrzewam minimalną ilość oleju w garnku wsypuję suche ziarenka kukurydzy, trochę soli i szybko przykrywam pokrywką. Potem trzeba tylko co jakiś czas zamieszać, żeby ziarenka równomiernie się podgrzewały i można obserwować, jak fajnie pękają.


Od jakiegoś czasu w kinach można kupić również nachosy z ostrym czerwonym sosem. Chyba nigdy ich nie kupiłam, ale przy planowaniu domowego wieczoru filmowego postanowiłam zmienić nieco tradycję i zamiast popcornu przygotowałam domowe nachosy. Pyszne paprykowe trójkąciki podałam z chrzanowym sosem z awokado i pomidorowo-bazyliową salsą.


Przepis na domowe nachosy pochodzi z książki kucharskiej Lidla.


Składniki:
200g mąki kukurydzianej
100g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
ciepła woda
mielona papryka
olej do smażenia


Przesiej do miski oba rodzaje mąki. Dodaj sól, olej i trochę ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto dodając po trochu wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podziel na części i cienko rozwałkowuj. Ponakłuwaj widelcem i pokrój w trójkąty. Nachos wrzucaj partiami do gorącego oleju. Złote nachosy wyciągaj je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Posyp ostrą papryką. Podawaj z ulubionymi sosami.


Smacznego!


Spróbuj także:
Ananas w cieście z kokosowym serkiem
Domowe chipsy
Coś do pochrupania czyli zdrowe odpowiedniki słonych przekąsek

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony