Ostatnie komentarze
15Wrz2014
godz. - 21:22

Miodowa nalewka

Share

 

Dzisiaj coś dla dorosłych. Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami a wraz z nią słota chłód i jesienne pociąganie nosem. Jest jeszcze czas, żeby sporządzić domową miksturę, która jeśli nie wyleczy z przeziębienia, to chociaż poprawi humor i rozgrzeje w ponury jesienny wieczór. Procedura od składników do kieliszka trwa około dwóch miesięcy więc spieszyć się trzeba, żeby zdążyć przed listopadowym chłodem.
Składniki:
1 litr miodu płynnego jasnego
100g imbiru świeżego
2 cytryny
1 litr wódki
0,5 litra spirytusu
Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce o grubych oczkach, resztę dokładnie wycisnąć (pestki usunąć). Imbir (koniecznie świeży) obrać i zetrzeć na tarce. Oba składniki wrzucić do słoja. Miód podgrzać odrobinę (nie zagotować!) wymieszać z alkoholem i wlać do słoja z imbirem i cytryną. Odstawić w chłodne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie dokładnie odcedzić imbir oraz skórkę z cytryny i czystą nalewkę zlać do butelek lub karafek. Nalewka jest prawie gotowa. I teraz najtrudniejsza część przepisu. Nalewkę odstawiamy na około miesiąc, żeby się sklarowała. Cieszymy oczy, wąchamy, ale nie pijemy. Uffff… Po miesiącu możemy rozpocząć degustację.
Smacznego!
 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony