Ostatnie komentarze
28Gru2016
godz. - 13:05

Maleństwa na sylwestrowe szaleństwa

Share

Sylwestrowa noc zbliża się dużymi korkami. Dzisiaj przepis dla tych, którzy tę noc mają zamiar spędzić na hucznych zabawach, domówkach, prywatkach i mniejszych i większych balach. Na stołach pojawiają się wtedy małe przekąski. Takie, które nie zagrażają naszym kreacjom i które łatwo chwycić w rękę między jednym tańcem a drugim. Nie trzeba pilnować swojego talerzyka a podczas „stojących imprez" trudno walczyć z daniami wymagającymi noża i widelca. Najlepiej sprawdzają się wtedy koreczki, małe tartinki i inne dania „na raz".


Moja propozycja to kruche mini babeczki z dwoma różnymi nadzieniami. Pierwsze z nich to sałatka z łososia, krewetek z odrobiną majonezu, druga to pasta z awokado i sera feta. Nałożone do mini wyglądają pięknie i tak też smakują. Babeczki możecie zrobić sami – nie wymagają wiele pracy. Jeśli jednak przygotowania do sylwestrowego balu zajmą wam więcej czasu niż planowaliście możecie posłużyć się gotowymi babeczkami.


Składniki (24 mini babeczki)
nadzienie 1
100g łososia wędzonego na zimno
100g krewetek
pół czerwonej papryki
8 marynowanych pieczarek
garść posiekanego szczypiorkupół łyżeczki musztardy
łyżeczka majonezu

Łososia, krewetki, paprykę, pieczarki pokrój w małą kosteczkę wymieszaj ze szczypiorkiem, majonezem i musztardą. Odstaw do lodówki na godzinę. Nałóż do mini babeczek. Udekoruj ziarnami sezamu, cząsteczkami cytryny i listkami pietruszki.


Nadzienie2
1 awokado
ćwiartka cebuli
50g sera feta
łyżka oliwy
łyżeczka soku z cytryny
pieprz
Awokado obierz, skrop sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem z oliwą, serem feta i cebulą. Dopraw pieprzem i wymieszaj. Nałóż do mini babeczek. Udekoruj posiekanymi orzechami i kiełkami rzodkiewki.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony