Ostatnie komentarze
09Lis2020
godz. - 23:24

Kuchnia fusion – kaszanka z malinami

Share

Parę lat temu w jednej z Warszawskich restauracji serwującej kuchnię fusion jedliśmy kaszankę z malinami. Wtedy to połączenie było dla mnie zupełnie niecodzienne ale zaskakująco pyszne. Takie nieoczywiste połączenia wzbogacają tradycyjną kuchnię a wiele z innowacyjnych przepisów wchodzi do kulinarnego kanonu. Kilka tygodni później odtworzyłam w swojej kuchni smak dania i od tego momentu kaszanka z malinami gości na naszym stole. Ostatnio zasmakowały w niej moje dzieci. Córka, która traktuje bloga jak podręczną książkę kucharską, poprosiła o zapisanie przepisu. Może również z niego skorzystacie?


Składniki (2 porcje)
300g kaszanki
1 duża cebula
½ ząbka czosnku
1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
150g malin
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz


Maliny oczyść, odłóż kilka do dekoracji. Resztę włóż do rondelka z rozmarynem, syropem klonowym, sokiem z cytryny i posiekaną papryczkę chili. Gotuj aż maliny puszczą sok i sos się zagęści. Jeśli nie lubisz pestek w malinowym musie możesz przetrzeć go przez sitko.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Oba warzywa podsmaż na maśle. Kaszankę pokrój w plasterki i usmaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaj połowę usmażonej cebuli z czosnkiem. Jeśli potrzeba dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż kaszankę, polej malinowym musem i udekoruj resztą usmażonej cebulki i świeżymi malinami. Podawaj z pieczywem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Pyszna i lekka przekąska – tatar z łososia
Guacamole z komosą ryżową
Grzanki z miętowym pesto

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony