Ostatnie komentarze
18Sie2014
godz. - 22:13

Jak ugotować kukurydzę?

Share

 

Kukurydza w kolbach to ulubiony dodatek do kolacji (lub podwieczorek) moich dzieci. Długo nie wiedziałam jak ją ugotować. Z garnka wyjmowałam taką twardą, że można nią było wbijać gwoździe w moje betonowe ściany.
Wydawać by się mogło, że im dłużej tym lepiej. Nic bardziej mylnego. Kupując kukurydzę dokładnie ją oglądam. Najłatwiej kiedy kukurydza nie jest zapakowana. Zaglądam pod listki otulające kolbę. Ziarenka muszą być jędrne, suche i zapadnięte nie nadają się do gotowania. Oczywiście jakiekolwiek ślady pleśni również wykluczają zakup. W domu kolby obieram, także z nitek, bo są wątpliwym dodatkiem podczas ogryzania kolby i myję dokładnie. Kiedy kupiłam szczególnie duże kroję na mniejsze kawałki. W garnku gotuję wodę z dodatkiem mleka (około pół szklanki). Trzeba uważać, bo nawet rozcieńczone mleko lubi uciec z garnka. Kiedy woda zagotuje się wkładam kukurydzę. Pianę z mleka można odszumować wtedy mniejsze jest prawdopodobieństwo, że trzeba będzie skrobać przypaloną kuchnię. Kukurydzę gotuję 20 minut. Za długo gotowana będzie twarda. Wyjmuję z wody, polewam stopionym masłem i dopiero teraz odrobinę solę. Tak ugotowana kukurydza jest miękka, ale krucha i ma piękny złoty kolor. A kiedy rozpływa się po niej masło … tylko obraz malować.
Smacznego!
 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony