Ostatnie komentarze
13Sty2020
godz. - 19:06

Genialne w swojej prostocie śniadanie – jaglanka z bananem

Share

Aż dziwne, że zrobiłam to śniadanie dopiero teraz. Jest doskonałe po ciężkiej świątecznej diecie obfitującej najpierw w kapustę i grzyby a potem w pieczone mięsa. Jedząc jaglankę z bananem i owocami zastanawiałam się czemu szukając prostego pysznego i zdrowego śniadania nie wpadłam sama na ten pomysł. Od dziś dzięki naszakasza.pl mam nowe danie na błyskawiczne śniadanie, które pokocha każdy wielbiciel kaszy jaglanej i bananów. Całą resztę może zachęci dodatek różnych owoców a pozostałych można przekupić odrobiną czekolady. Przecież nikt nie zauważy prawda? Został jeszcze ktoś? Jestem pewna, że nie Mrugnięcie Zatem smacznego śniadania.


Składniki (2 porcje)
100g kaszy jaglanej
200ml mleka migdałowego
pół łyżeczki masła
szczypta soli
2 banany
2-3 łyżki soku z cytryny
owoce
wiórki kokosowe, płatki migdałów, orzechy


Kaszę jaglaną gotuj w garnku z grubym dnem zawsze w proporcji 1:2. Kaszę wsyp na sitko i przepłucz najpierw zimną wodą, a potem przelej wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziesz się zanieczyszczeń oraz gorzkiego smaku kaszy. Mleko zagotuj z dodatkiem soli i masła. Do gotującego mleka wsyp przepłukaną kaszę. Gotuj do wyparowania płynu około 18 minut pod przykryciem i bez mieszania. Banana bardzo dokładnie rozgnieć, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj banany do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy i wymieszaj. Nałóż kaszę do miseczek. Udekoruj dowolnymi owocami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi i jeśli bardzo potrzebujesz odrobiną czekolady. Podawaj od razu.


Smacznego!


Spróbuj także:
Pudding z komosy na śniadanie
Francuskie tosty z karmelizowanymi gruszkami
Kawowa owsianka

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony