Od niedawna moja córka nie lubi marchewki. Żadnej ani surowej, ani gotowanej. Od niedawna czyli od wczoraj, kiedy przygotowałam pyszny aromatyczny pomarańczowo-imbirowy krem z tego warzywa. Moja córka twierdzi, że nigdy nie lubiła marchewek, ale dobrze ją wychowałam i nigdy wprost mi tego nie powiedziała. No cóż... W sumie nie wiem, czy to dobrze. Na szczęście krem z marchewki robię dość rzadko, więc szczególnie męczyć się nie musiała. Dobrze wychowana jest za to z pewnością, bo mimo, że marchewki nie lubi, zupę zjadła bez gadania. Mój syn ocenił że pyszna. On dzisiaj marchewkę lubi ... jeszcze.Mrugnięcie


Zupa wygląda jak promyk słońca na talerzu, więc choćby z tego powodu warto ją zapamiętać, bo z pewnością rozjaśni listopadowe szare popołudnie. Jest aromatyczna, ale nie ostra i przyjemnie rozgrzewa. Do zupy przygotowałam chrupiące pietruszkowo czosnkowe grzanki.


Składniki:
zupa:
1kg młodej marchewki
1 mała cebula
2cm kawałek imbiru
100ml soku z pomarańczy
0,5ml bulionu warzywnego
0,5ml mleka (lub słodkiej śmietanki)
1 łyżka masła
sól, pieprz
grzanki:
5 kromek bułki
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki

więcej»

Ogrodnicy wiedzą, że krzaczki delikatnych poziomek posadzone w pobliżu truskawek lub malin nie rosną i nie owocują. Cieszy je za to towarzystwo lawendy albo szczypiorku. Być może dlatego, że wiedzą ze przy królowych lata: truskawkach i malinach wyglądają raczej niepozornie. Pogląd zupełnie niesłuszny wszyscy przecież wiem, że nic nie smakuje podczas cudownego letniego dnia, niż poziomki zjadane prosto z krzaczka w ogródku babci.


Dziś kupiłam na targu koszyczek pięknych dojrzałych poziomek. Te owoce nie nadają się do długiego przechowywania, trzeba je szybko zjeść. Przygotowałam zatem deser z poziomkami. Nie przetwarzałam ich, bo było mi szkoda. Zjedliśmy je po prostu świeże w towarzystwie kremu starcciatella i migdałów.


Składniki (2 porcje)
200g poziomek
100g 30% śmietanki
100g serka mascarpone
100g czekoladowych drażetek, lub posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru pudru
kilka kropli esencji waniliowej
kilka ciasteczek cantucini
kilka migdałów

więcej»

Kiedy w jakiejś gazecie natknęłam się na zdjęcie kruchych rogalików ze słodkim twarożkiem oraz owocami pomyślałam, że to musi być pyszne i wprost idealne na wakacyjne śniadanie. Kiedy, jak nie wtedy, możemy celebrować śniadanie niespiesznie je przygotowując i delektując się podczas jedzenia. Nie trzeba spieszyć się nerwowo pospieszając siebie i dzieci. Można usiąść do pięknie zastawionego stołu i biesiadować zajadając się samymi pysznościami. Kruche rogaliki zamieniłam na większe śniadaniowe rogale i w pełni wykorzystałam sezon świeżych owoców. Wy możecie zrobić po prostu wspaniałe kanapki z dowolnego Waszego ulubionego pieczywa. Zaparzcie również ulubioną herbatę, może kakao lub cudownie pachnącą kawę. Szklaneczka świeżo wyciśniętego pomarańczowego soku będzie dopełnieniem idealnego śniadania. Sami przyznajcie, że to brzmi wspaniale.


Składniki (2 porcje)
2 duże rogale
150g białego twarogu
100g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki masła orzechowego
2 garście ulubionych owoców

więcej»
12Sie2019

Kiedy zdarza mi się pytać obcokrajowców o najlepsze polskie potrawy często wymieniają żurek i pierogi. Większość krajów ma swoje odmiany pierogów ale podobno tylko u nas można spotkać różnorodność farszów. Właściwie można znaleźć pierogi na każdą okazję. Pierogi dla siebie znajdą zarówno wegetarianie jaki i wielbiciele mięsa. Dzieci często gustują w pierogach na słodko. Legendarne są przecież pierogi z jagodami, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. Warto wspomnieć również o królewskich bożonarodzeniowych pierogach z kapustą i grzybami.


W moim domu najchętniej zjadamy pierogi z mięsem i ruskie. Okazjonalnie robię również pierogi z różnymi innymi farszami: z boczniakami, szpinakiem, kaszą gryczaną i serem. Tym razem mój wybór padł na soczewicę. Wybrałam zieloną soczewicę, która nie rozpada się tak łatwo jak czerwona zatem farsz z niej zrobiony jest bardziej zwarty i lepiej nadaje się do zawinięcia w ciasto.


Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz:
100g suchej zielonej soczewicy
2 ząbki czosnku
1 spora cebula
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
sól, pieprz

więcej»

Chociaż trudno niektórym w to uwierzyć, wakacje są nie tylko dla dzieci. Po słonecznym i pełnym wrażeń dniu otwieramy jakieś lekkie lokalne wino lub przygotowujemy wakacyjne drinki.


Korzystając z końcówki sezonu truskawkowego dziś proponuję przygotować lekkiego truskawkowo rumowego drinka. Zmiksowane truskawki sprawdzają się przecież doskonale nie tylko jako podstawa mlecznych koktajli ale również doskonale pasują do alkoholowych drinków. Zmieszajcie je z musującym winem, rumem lub tequillą i cieszcie się orzeźwiającą słodyczą z odrobiną szumiących procentów. Jeśli nie przepadacie za połączeniem rumu i musującego wina dodajcie bąbelki w postaci Sprite'a lub po prostu gazowanej wody mineralnej. Żeby nie rozwadniać drinka kostkami lodu użyjcie do przygotowania drinka zmrożonych truskawek.


Składniki (2 drinki)
10 dojrzałych zmrożonych truskawek
50ml soku z pomarańczy
25ml soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
50ml białego rumu
50ml musującego wina

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony