Dziś deser dla wszystkich tych, którzy dbają o linię, a lubią zjeść coś słodkiego. Polecam babeczki, które pozornie wyglądają na zwykłe muffinki a skrywają niezwykłą tajemnicę: cieniutkie migdałowe ciasto i całą masę owoców w środku. Wyglądają bardzo niepozornie, ale to tylko dla zmylenia przeciwnika. Wystarczy pierwszy kęs i przepadłeś z kretesem. Na jednej porcji z pewnością się nie skończy. Moje babeczki wypełniłam borówkami. Doskonałe do tego będą również jagody, agrest i porzeczki. Przygotujcie je u siebie w domu bo naprawdę warto.


Składniki (8 babeczek)
ciasto
100g mąki
4 łyżki mielonych migdałów
100g masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
wypełnienie:
200g borówek amerykańskich
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżki brązowego cukru

więcej»

Ludzie lubią grillować. Jedzenie na świeżym powietrzu ma niezwykły urok. Czasami jednak pogoda płata nam figla i zamiast błękitu nieba widać szare chmury i deszcz. Nawet wtedy nie rezygnujemy z zaplanowanego grilla. Wyciągam albo grilla elektrycznego, albo patelnię grillową i jemy to co zostało przygotowane.


Dziś więc przepis na bardzo letnie danie. Grillowane polędwiczki marynowane z zalewie z musztardy, sosu sojowego i powideł śliwkowych są naprawdę pyszne. Cała moja rodzina je uwielbia. Ciekawe jak często musiałabym je robić, żeby zaczęli kręcić nosem, bo uwaga nawet mój syn, który w każdym obiedzie znajduje coś niewłaściwego grillowane polędwiczki zjada bez marudzenia. Polędwiczki podałam ze świeżą sałatką i podsmażanymi burakami.


Składniki:
500g polędwiczki wieprzowej
marynata:
100ml oleju
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
sól, pieprz
4 łyżki oleju do smażenia

więcej»

W zasadzie sezon na truskawki przypada w czerwcu. Są jednak gatunki truskawek, które owocują do jesieni. Takimi gatunkami są truskawki ostara, san andreas, monterey. Dzięki nim mogę cieszyć się ulubionymi owocami przez cale lato. Moje dzieci w lipcu zdecydowanie chętniej sięgają po maliny, jeżyny czy nektarynki, co nie oznacza, że z niechęcią patrzą na słodki deser z dodatkiem truskawek. O nie! Moje dzieci desery kochają nade wszystko.


Dziś deser dla tych, którzy tak jak ja, kochają i chałwę i truskawki. Niestety, a może stety nie można o nim powiedzieć, że jest dietetyczny. Czasami przecież można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i na przykład w wakacje, zgrzeszyć tą cudowną kremową słodkością z lekko kwaskowym musem z truskawek.


Składniki:
200g serka mascarpone
150g 30% śmietanki
150g chałwy
350g truskawek
garść orzechów nerkowca

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony