Barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup. Moje dzieci najbardziej lubią go z uszkami. Z tą wersją może konkurować wyłącznie barszcz z pasztecikami. Czasami przygotowuję drożdżowe mini bułeczki z kapustą zwane przez moje dzieci kapuśniaczkami. Wymagają jednak dużo czasu, ciasto drożdżowe ma przecież swoje wymagania.


Z potrzeby chwili przygotowałam dużo szybszą wersję z ciasta francuskiego. Paszteciki smakowały każdemu. Polecam przygotować je również w wersji z soczewicą. Są również doskonałe.


Składniki (20 pasztecików)
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki mleka
2 łyżki sezamu lub czarnuszki
farsz
0,5kg kapusty kiszonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g wędzonego boczku
1 łyżeczka kminku
2 łyżki masła
sól, pieprz

więcej»

Spaghetti to dla mnie zawsze łatwy obiad. Szybki, składniki zawsze mam w kuchni a rodzina nigdy nie grymasi przy stole. Żyć nie umierać. Danie to ma tylko jedną wadę. Niezależnie od tego jak dużo przygotuję znika bez śladu i następnego dnia znowu muszę głowić się co ugotować. No ale od czasu do czasu warto sobie odpuścić i odpocząć. Nawet jeśli następnego dnia trzeba zaczynać od początku.


Dziś chciałaby zaproponować spaghetti w pomidorowym sosie z drobiowymi klopsikami. Mimo, że wyglądało nieco inaczej niż klasyczne spaghetti bolognese, ale zostało zaakceptowane i zjedzone bez grymaszenia.


Składniki:
spaghetti
500g mięsa mielonego
50g kaszy jęczmiennej
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki
2 łyżki oleju
500ml bulionu warzywnego
750ml passaty pomidorowej
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
papryczka chili
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony