Właściwie nie przepadam za zimnymi zupami. Mój mąż zawsze narzeka, ze podaję je za gorące. Wyjątkami są rzecz jasna chłodniki. Do tej pory robiłam klasyczny chłodnik z botwinki i biały - miętowo ogórkowy. Za tym pierwszym nie przepada mój synek. Różowa zupa jest przecież taka niemęska Mrugnięcie


Ostatnio zrobiłam kolejną wersję tej letniej zupy. Kremowy rzodkiewkowy chłodnik z tymiankowo czosnkową nutą jest orzeźwiający, bardzo smaczny a przygotowuje się go dosłownie w kilka chwil. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami obficie posypanymi koperkiem. To doskonała propozycja na szybki i mało pracochłonny obiad w upalny letni dzień. No i jest tylko trochę różowy ...


Przepis pochodzi z „Smaków życia: Agnieszki Maciąg.


Składniki (4 porcje)
2 pęczki rzodkiewek
1l jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

więcej»

Dziś danie, które przygotowałam dla moich dzieci parę dni temu w piękne słoneczne popołudnie. Bez mąki, bez cukru, lekko kwaskowy deser z rabarbarem, truskawkami i kokosową kruszonką bardzo im smakował szczególnie, że podałam go w towarzystwie ulubionych lodów. Będę go robiła częściej, bo poza wspaniałym smakiem ma jeszcze kilka innych zalet: nie wymaga skomplikowanych składników, dużej ilości pracy i można go przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami.


Składniki (4 porcje):
3 łodygi rabarbaru
250g truskawek
4 łyżki ksylitolu
4 łyżki masła
150g wiórków kokosowych

więcej»

Ryby lubią u nas wszyscy domownicy. Robiłabym je znacznie częściej niż dziś, gdyby nie brak zaufanego sklepu, w którym mogę kupić smaczną i świeżą rybę. Dziś testowaliśmy jeden z poleconych niedużych rybnych sklepów. W tym małym osiedlowym sklepie możecie znaleźć produkty z rzek, jezior i mórz a także inne z hodowli i upraw ekologicznych. My się nie zawiedliśmy i sklepik ten będziemy odwiedzać częściej.


Dzisiaj na nasz stół trafiły świeżutkie filety z lucjana znanego również jako red snapper. Na surowo ryba ma jasny czerwony kolor, a po upieczeniu mięso jest białe i delikatne. Podałam je w towarzystwie zielonych szparagów i ciekawej w smaku salsy z ogórków małosolnych. Dużą zaletą tego dania jest jego smak, efektowny wygląd a także to, że przygotowanie całości zajęło mi 30 minut. Bardzo lubię tak przygotowywać posiłki!


Składniki (4 porcje)
800g filetów z lucjana
6 gałązek tymianku
3 gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku w łupinkach
sól, biały pieprz
salsa
4 ogórki małosolne
pół papryki czerwonej
pół papryczki chili
2 ząbki czosnku (obrane)
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki miodu
sok z połowy cytryny

więcej»

Nareszcie doczekałam się sezonu truskawkowego. Teraz owoce już nie tylko wyglądają jak z obrazka w dziecięcej książeczce ale również smakują i pachną jak nic innego na świecie. Znowu na śniadanie będzie owsianka z truskawkami, na obiad makaron lub pierogi z truskawkami, na podwieczorek koktajl truskawkowy a na kolację sałatka z truskawkami. Co roku wpadam w sezon truskawkowy bez opamiętania, by po paru tygodniach nie móc już patrzeć na te pyszne pachnące owoce.


Na dobry początek proponuję pyszny i zdrowy deser truskawkowy z nasionami chia. Świetnie sprawdzi się jako deser po niedzielnym obiedzie, jako podwieczorek lub, jeśli przygotujecie go wieczorem, na energetyczne, sycące i smakowite śniadanie.


Inspiracja do przygotowania deseru pochodzi z „Smaków życia: Agnieszki Maciąg.


Składniki (4 porcje)
300g truskawek
300ml mleka (może być kokosowe lub inne ulubione)
miodu lub syrop klonowy
4 łyżki nasion chia
owoce i listki mięty do dekoracji

więcej»
09Cze2017

Wszyscy w mojej rodzinie wiedzą, że moją ulubioną zupą jest rosół. Kiedy jednak pomyślę sobie, że miałabym go gotować a potem jeść, kiedy na zewnątrz temperatura powietrza przekracza 30stC robi mi się jeszcze bardziej gorąco. W dni takie jak ten zdecydowanie bardziej polecam lekkie i odświeżające chłodniki.


Do tej pory robiłam chłodnik litewski na bazie wywaru z botwinki. To wersja, którą szczególnie lubi mój mąż i tata. Dziś wypróbowałam inną wersję tej letniej zupy. Ogórkowy chłodnik na bazie jogurtu naturalnego z koperkiem, miętą i odrobiną czosnku był naprawdę pyszny. Możecie go podać z jajkami ugotowanymi na twardo lub z młodymi ziemniakami.
Przepis pochodzi z „Smaków życia: Agnieszki Maciąg.


Składniki (4 porcje)
800g naturalnego jogurtu
4 świeże ogórki gruntowe
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
4 łyżki posiekanego świeżego koperku
2 ząbki czosnku
4 jajka
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony