Składniki (2 bułeczki)
2 bułki lub 4 kromki chleba
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sałata
surowy ogórek
papryka
2 jajka
150g koktajlowych krewetek
kawałek chili
1 ząbek czosnku
1 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżeczka masła
sól, pieprz

więcej»

Czy wiecie, że na świecie jest uprawianych 400 odmian fasoli? Jest ona bogatym źródłem wapnia, fosforu i potasu. Ma również rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Fasola jest trzecim po soi i grochu źródłem białka, jest więc dobrym zamiennikiem mięsa. Fasola jest niestety ciężkostrawna dlatego nie jest polecana małym dzieciom, osobom starszym i tym z kłopotami jelitowymi. Dziś propozycja gulaszu z fasoli i grzybów. Jest pyszny, chociaż nie dietetyczny, ale raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić.


Składniki:
300g fasoli Jaś
200g boczniaków
250g pieczarek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki kminku
sól, pieprz

więcej»

Bardzo lubię połączenie pistacji i cytryny. Do tej pory jadłam i wykorzystywałam w kuchni wyłącznie prażone solone pistacje. Było tak do czasu, kiedy przez pomyłkę kupiłam niesolone pistacje. Ponieważ nie lubię niczego wyrzucać postanowiłam wykorzystać je i ... tak na stałe zagościły w moich daniach. Dopiero takie pistacje smakują naprawdę pistacjami, a nie samą solą. Nie oznacza to, że całkowicie wyrzekłam się solonych orzechów. Również bardzo je lubię, ale kupuję rzadziej, tylko na przykład z okazji wieczoru filmowego. Dodatkowo pilnuję, żeby nie było ich za dużo. Niezależnie bowiem ile ich wysypię do miski z pewnością znikną wszystkie. Polecam jednak spróbować tych niesolonych. Wielbiciele orzechów pokochają je jak ja. Dziś propozycja wykorzystania niesolonych pistacji do ciasta. Wypróbujcie przepis na maślane ciasteczka pistacjowo-cytrynowe. Są lekkie odświeżające i bardzo pyszne. Przepis pochodzi z książki kucharskiej TM, ale jest tak prosty, że można go przygotować bez maszyny.


Składniki (blaszka 25 na 25cm)
30g pistacji niesolonych bez skorupek
225g masła
250g cukru pudru
½ łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
260g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50ml soku z cytryny
szczypta soli

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony