Kiedy moje dzieci wyjeżdżają na obozy sportowe tradycyjnie pytam, co im przygotować do jedzenia po powrocie. W tym roku o dziwo zgodnie zażyczyli sobie naleśniki z nutellą. Wiedzą doskonale, że z różnych powodów nutelli nie kupujemy zaakceptowali więc domowy krem czekoladowy. Kiedy zapytałam, po co proponują nutellę znając zasady,odpowiedzieli, że zawsze warto spróbować Mrugnięcie Liczyli chyba na to, że mama odurzona perspektywą dwóch tygodni świętego spokoju bez zastanowienia zgodzi się i potem będzie można egzekwować obietnicę. Nie udało się, a naleśniki z domowym kremem czekoladowym były doskonałe.


Składniki:
naleśniki:
300g mąki
300ml mleka
300ml wody
100ml oleju
1 jajko
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
krem czekoladowy
4-5 suszonych daktyli
1 awokado
2 łyżki kakao
2 łyżki syropu klonowego
50g ciemnej czekolady

więcej»

Tegoroczna zima choć nie mroźna i nie śnieżna daje się we znaki szczególnie tym, którzy źle reagują na zmiany pogody. Ciepłe dni przeplatane z chłodniejszymi, silny wiatr i brak słońca nie nastraja szczególnie pozytywnie. Pocieszamy się zatem pysznym i pożywnym jedzeniem. Takim jest niewątpliwie mocna i rozgrzewająca czosnkowa zupa. Jeśli wzbogacimy ją dodatkowo kawałkami mięsa lub jakimiś strączkami będzie stanowiła pełnowartościowy i pyszny posiłek. Ja zdecydowałam się na ciecierzycę. Odrobina szpinaku lub jarmużu będzie miłym kolorowym akcentem na talerzu. Jeśli nie macie lub nie lubicie dodajcie po prostu natkę pietruszki.


Składniki (4 porcje)
4 ząbki czosnku
1 szalotka
spory kawałek pora
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
200g ugotowanej ciecierzycy
2 garście szpinaku lub jarmużu
1 puszka mleczka kokosowego
1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól, pieprz

więcej»

Do tej pory przygotowywałam tradycyjne kokosanki na bazie ubitych białek kurzych, cukru i wiórków kokosowych. Bardzo je lubimy. Są chrupiące z zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku. Ponieważ jajka wykorzystaliśmy na weekendowe śniadanie szukałam przepisu na kokosanki bez jajek. Mogłam w zasadzie ubić aquafabę, ale o tym pomyślałam dopiero kiedy gotowe kokosanki leżały już na talerzu. Przepis znalazłam na stronie www.aniagotuje.pl. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne a kolorowe posypki nadały im wiosennego charakteru. Chyba już bardzo chciałabym, żeby była wiosna...


Składniki (20 ciastek)
100g wiórków kokosowych
160g mąki
100g masła
90g jogurtu naturalnego
60g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka drobnej skórki otartej z cytryny

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony