Zupa gołąbkowa – pyszny obiad jednogarnkowy
Lubicie gołąbki? My bardzo. Jedliśmy gołąbki z farszem mięsnym z ryżem i bez, z kaszą i grzybami, a także ukraińskiego przysmaku gołąbków z ziemniakami z sosem grzybowym. Nie przypadły nam do gustu gołąbki pieczone w piekarniku. Wolimy te duszone z sosem pomidorowym.
Kiedy na stronie www.gotujebolubie.pl znalazłam przepis na zupę gołąbkową, wiedziałam, że przypadnie nam do gustu Składniki niemal identyczne jak te z których przygotowuję gołąbki a przygotowanie mniej pracochłonne. Wystarczy pokroić składniki a zupa sama się gotuje. Zdecydowanie lepsza jest następnego dnia, więc proponuję przygotować ją poprzedniego dnia. Następnego dnia tylko podgrzanie, dużo świeżej natki pietruszki i jednogarnkowy sycący i pyszny obiad gotowy. Ideał dla każdej gospodyni.
Składniki:
pół niedużej białej kapusty
400g mielonego mięsa
1 duża marchewka
1 duża pietruszka,
kawałek selera
kawałek pora
cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
500ml passaty pomidorowej
1 litr bulionu
100g ryżu
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz