Lubicie gołąbki? My bardzo. Jedliśmy gołąbki z farszem mięsnym z ryżem i bez, z kaszą i grzybami, a także ukraińskiego przysmaku gołąbków z ziemniakami z sosem grzybowym. Nie przypadły nam do gustu gołąbki pieczone w piekarniku. Wolimy te duszone z sosem pomidorowym.


Kiedy na stronie www.gotujebolubie.pl znalazłam przepis na zupę gołąbkową, wiedziałam, że przypadnie nam do gustu Składniki niemal identyczne jak te z których przygotowuję gołąbki a przygotowanie mniej pracochłonne. Wystarczy pokroić składniki a zupa sama się gotuje. Zdecydowanie lepsza jest następnego dnia, więc proponuję przygotować ją poprzedniego dnia. Następnego dnia tylko podgrzanie, dużo świeżej natki pietruszki i jednogarnkowy sycący i pyszny obiad gotowy. Ideał dla każdej gospodyni.


Składniki:
pół niedużej białej kapusty
400g mielonego mięsa
1 duża marchewka
1 duża pietruszka,
kawałek selera
kawałek pora
cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
500ml passaty pomidorowej
1 litr bulionu
100g ryżu
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz

więcej»

Mój syn lubi wszystkie placki. Nie ma dla niego znaczenia jakie one są. Mogą być również warzywne. Fenomenem dla mniej jest to, że wszystkie te placki mój syn zjada z cukrem pudrem. Ja za słodkimi plackami w zasadzie nie przepadam. Zdecydowanie wolę placki warzywne na przykład z cukinii, dyni lub marchewki. Robię wyjątek wyłącznie dla placków, które dziś chciałabym Wam zaproponować.


Przedstawiam najlepsze na świecie delikatne, muślinowe jogurtowe placki z jabłkami. Robię ich zawsze przemysłową ilość, bo jedzą wszyscy i to niemało. Poza cukrem pudrem doskonałym dodatkiem do nich jest śmietana lub jogurt i cała masa owoców. My najbardziej lubimy maliny.


Składniki:
350ml jogurtu naturalnego
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
2 nieduże jabłka
olej do smażenia

więcej»

Wiele lat temu duże tygodniowe zakupy robiliśmy w piątek po południu. Tradycyjną kolacją po tych zakupach był aromatyczny smażony łosoś. Mam do tego dania ogromy sentyment, choć teraz częściej piekę łososia w pergaminie lub gotuję na parze. Dodatkami do ryby są u mnie pieczone warzywa lub surówki z kiszonej kapusty lub świeżych warzyw.


Dziś chciałabym zaproponować Wam nieco inną wersję tego dania. Łosoś będzie znowu smażony, ale w absolutnie minimalnej ilości tłuszczu a dodatkiem sałatka z mikro listków. Po raz pierwszy jadłam mikro listki z rzodkiewki. Wyglądają zjawiskowo, są zielono purpurowe, bardzo dekoracyjne. Niepozorne ale całkiem pikantne dlatego połączyłam je z roszponką oraz owocami. Rybę doskonale orzeźwił sos zrobiony z czerwonych porzeczek, pomarańczy oraz rozmarynu. Jak mówi mój syn „Pyszne do brzucha".


Składniki:
4 kawałki łososia (ze skórą)
sok z dwóch pomarańczy
6 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki syropu klonowego
200g czerwonej porzeczki
100g borówki amerykańskiej
3 garście roszponki
2 garście mikro listków rzodkiewki
sól, pieprz

więcej»

Parę lat temu przygotowałam po raz pierwszy owsiane batoniki, które stały się jednymi z ulubionych ciastek moich dzieci. Później próbowaliśmy wprowadzić do śniadaniowego menu owsiankę. Szło bardzo opornie. Ostatecznie płatki owsiane wszyscy zjadają choć każdy w innej formie: jedni na słodko, inni w formie omletów, reszta z pomidorem papryką i oliwkami.


Dziś połączyłam przyjemne z pożytecznym czyli śniadaniowe owsianki oraz owsiane ciasteczka. Powstała z tego lekko słodka pieczona owsianka w formie małych tart, do której dodaliśmy jogurt naturalny oraz świeże owoce. Tak podana owsianka zniknęła z talerzy migiem.


Zdradzę Wam jeszcze jeden sekret. Poza tym dzięki niej przygotowanie śniadania jest jeszcze szybsze i mniej skomplikowane. Owsiane foremki migiem upieczecie poprzedniego dnia wieczorem a rano wystarczy tylko wyjąć jogurt i umyć owoce. Proste prawda?


Składniki (2 porcje)
120g płatków owsianych górskich
3 łyżki syropu klonowego
4 łyżki rozpuszczonego masła
4 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka sezamu
pół dużego jabłka
300g jogurtu naturalnego
owoce
płatki migdałów

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony