Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
Jestem absolutną wielbicielką zup. Moja rodzina wie, że rosół to ja mogę trzy razy dziennie przez siedem dni w tygodniu. Niestety nie wszyscy są aż takimi wielbicielami rosołu, ale dobra zupa nawet w ciepły dzień jest doskonałym pomysłem na sycący ale lekki obiad.
Dziś propozycja letniej zupy jarzynowej. Pięknie wygląda, bo można do niej dodać wszystkie kolorowe warzywa, jakie akurat macie pod ręką a dodatkowo jest pożywna ze względu na dodatek ciecierzycy. Zupę możecie doprawić po swojemu. Dodajcie do niej odrobinę śmietany, śmietankę albo podczas gotowania dodajcie niewielką ilość białego wytrawnego wina. Zapewniam Was, że w każdym wydaniu będzie pyszna.
Składniki:
1-2 marchewki
500g ziemniaków
żółta papryka
250g zielonej fasolki szparagowej
1 nieduża cukinia
kilka pomidorków koktajlowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
1l buliony warzywnego
100ml białego wytrawnego wina lub śmietanki
2 gałązki rozmarynu
2-3 gałązki tymianku
1 łyżka masła
sól, pieprz