Jestem absolutną wielbicielką zup. Moja rodzina wie, że rosół to ja mogę trzy razy dziennie przez siedem dni w tygodniu. Niestety nie wszyscy są aż takimi wielbicielami rosołu, ale dobra zupa nawet w ciepły dzień jest doskonałym pomysłem na sycący ale lekki obiad.


Dziś propozycja letniej zupy jarzynowej. Pięknie wygląda, bo można do niej dodać wszystkie kolorowe warzywa, jakie akurat macie pod ręką a dodatkowo jest pożywna ze względu na dodatek ciecierzycy. Zupę możecie doprawić po swojemu. Dodajcie do niej odrobinę śmietany, śmietankę albo podczas gotowania dodajcie niewielką ilość białego wytrawnego wina. Zapewniam Was, że w każdym wydaniu będzie pyszna.


Składniki:
1-2 marchewki
500g ziemniaków
żółta papryka
250g zielonej fasolki szparagowej
1 nieduża cukinia
kilka pomidorków koktajlowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
1l buliony warzywnego
100ml białego wytrawnego wina lub śmietanki
2 gałązki rozmarynu
2-3 gałązki tymianku
1 łyżka masła
sól, pieprz

więcej»

Dzisiaj propozycja deseru, który uwiódł moją rodzinę. Robiłam go pierwszy raz ale z pewnością nie ostatni. Pudding z tapioki ma konsystencję budyniu z zaskakującymi perełkami w środku.


Tapioka to kasza z manioku. Mój syn powiedział, że wygląda jak kuleczki styropianuMrugnięcie. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. Poleca się ją osobom z celiakią, chorobą Leśniowskiego-Crohna, a także w prewencji cukrzycy typu 2.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.jadlonomia.com.


Składniki (4 porcje):
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g malin
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
garść borówek

więcej»

Kiedy nie macie pomysłu na obiad przygotujcie faszerowaną cukinię. To łatwe i szybkie w wykonaniu danie a w zależności od dodatków możecie stworzyć danie wegetariańskie lub treściwą sycącą mięsną potrawę. Żeby wzbogacić menu możesz podać ją również w formie dodatku do dania głównego. Wystarczy, że cukinię nadziejesz warzywami i kaszą lub ryżem.


Dziś chciałabym polecić cukinię faszerowaną kaszą i kurkami. To pachnące lasem danie pięknie wygląda i fantastycznie smakuje. Poza sezonem grzybowym kurki możecie zastąpić pieczarkami lub wykorzystać inne mrożone grzyby.


Składniki:
2 cukinie
200g kaszy gryczanej
200g kurek
kawałek pora
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

więcej»

Nowy rok szkolny jest rzeczywistością. Uczniowie walczą z testami i pracami domowymi rodzice natomiast zmagają się ze stałym problemem drugich śniadań do szkoły. Nieśmiertelna kanapka i jabłko w końcu się nudzi. Przynajmniej czasami trzeba dla odmiany przygotować coś innego. Dobrą propozycją są kolorowe warzywa, może tortille z ulubionymi dodatkami.


Dziś chciałabym zaproponować jaglane placuszki z jabłkami, które są doskonałą propozycją na ciepły podwieczorek, ale smakują równie dobrze na zimno. Dla placuszkowych łasuchów będą smakowitym drugim śniadaniem. Dodajcie do nich świeże owoce a dzieciaki będą zachwycone. Może się okazać, że następnego dnia będziecie musieli przygotować następną znacznie większą porcję dla szkolnych przyjaciół Waszych dzieci.


Składniki
100g kaszy jaglanej
2 jabłka
1 jajko
1 banan
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki mąki

więcej»

Ciasto ze śliwkami jest dla mnie symbolem początku roku szkolnego. Zapach słodkiego owocowego deseru, śliwek i cynamonu powoduje, że mam ochotę otulić się miękkim swetrem i przygotować kubek rozgrzewającej popołudniowej herbaty. Mimo tego, ze pierwsze ciasto ze śliwkami już przygotowałam w tym roku to mam nadzieję, że w tym roku lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa i będziemy cieszyć się jeszcze słonecznymi i ciepłymi dniami.


Składniki:
ciasto
70g mąki
2 łyżki mielonych migdałów
60g masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
wypełnienie
500g śliwek
łyżeczka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony