Zupy fasolowej nie jadłam dobrych parę lat. Prawdę mówiąc zupełnie nie wiem dlaczego ponieważ inne dania z fasoli są stałymi elementami naszego menu. Dziś odkurzyłam i odświeżyłam nieco rodzinny przepis na zupę. Dodałam do niej pomidory, ostrą papryczkę chili i moją ulubioną kiełbasę chorizo. Zupa fasolowa w nowej odsłonie bardzo nam smakowała.


Składniki:
300g fasoli
250 wędzonego boczku
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
1 łyżka majeranku
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki masła
1 papryczka chili
200g chorizo
sól, pieprz

więcej»

Komosę ryżową odkryłam jakiś czas temu dzięki mojej siostrze. Zaryzykowałam zrobiłam raz i teraz komosa jest stałym elementem mojej spiżarni. Jest doskonała jako zamiennik kaszy, jako dodatek do sałatek czy faszerowanych warzyw. Dziś proponuję w komosę ryżową w wersji na słodko. Pudding z komosy może być świetną alternatywą dla porannej owsianki. Mus z moreli i brzoskwiń z dodatkiem soku z limonki oraz syropem klonowym jest tak pyszny, że część zjadłam po prostu jak najlepszy dżem z białym serem.


Inspirację do tego dania znalazłam na stronie naszakasza.pl.


Składniki (3-4 porcje)
1 puszka mleka kokosowego
80-90g suchej komosy ryżowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
5 moreli
3 brzoskwinie
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z limonki
wiórki kokosowe

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony