Moje dzieci powoli wychodzą z wieku, kiedy mama jest jedynym źródłem jedzenia. Są takie dania, które śmiało mogą przygotować sami. Ostatnio mogę sobie pospać 10 minut dłużej rano, bo moja córka sama śniadanie sobie przygotowuje. Miłe to jest, nie powiem, ale przykro pomyśleć, że czas, kiedy zupełnie przestaną mnie potrzebować zbliża się nieubłaganie.

Niedawno moja córka zaproponowała wspólne przygotowanie deseru. Miała ochotę na coś czekoladowego, owocowego i słodkiego jednocześnie. Powstał deser spełniający wszystkie wymagania. Zwinęłyśmy tabliczkę gorzkiej czekolady, sezonowe owoce i pianki marshmallow w ciasto francuskie. Zjadaliśmy też wspólnie gorące wprost z talerza. Było naprawdę miło i pysznie.


Składniki:
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
150g gorzkiej czekolady
kilka truskawek
garść borówek amerykańskich
garść malin
75g pianek marshmallow
2 łyżki mleka

więcej»

W upalne letnie popołudnie można przygotować skrajnie różne dania albo dobrze doprawione grillowane mięso albo lekkie warzywne danie lub sałatkę. Ja zdecydowanie gustuję w tych drugich odświeżających daniach. Ponieważ od wielu dni pogoda rozpieszcza nas słońcem i błękitnym niebem przygotowuję najczęściej różne wersje warzywnych lekkich dań. Dziś mój wybór padł na kaszę jęczmienną, moje ulubione szparagi i grillowane warzywa: cukinię i paprykę. Chrupiący sos z orzechów nerkowca i pistacji doskonale komponował się z kaszą i warzywami. Nieodzownym dodatkiem do tego dania, nie tylko dekoracyjnym, okazała się również świeża natka pietruszki. Obiad petarda, tak ocenił je mój mąż. Może i Wy się skusicie?


Składniki (2 porcje)
100g kaszy jęczmiennej
1 nieduża cukinia
1 papryka
1 pęczek szparagów
2 łyżki oliwy
sos:
garść orzechów nerkowca
garść pistacji
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
natka pietruszki

więcej»

Tarta to takie fajne ciasto, które za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej. Wystarczy użyć innych owoców, inaczej uformować wierzch i mamy zupełnie nowy piękny i smakowity deser. Dziś tarta na zakończenie sezonu rabarbarowego. Rabarbar powinno się bowiem zbierać na przełomie maja i czerwca ponieważ w młodych łodygach poziom szczawianu wapnia jest niski. Z czasem jego ilość rośnie i rabarbar może nam zaszkodzić.


Uwielbiam truskawki, więc wzbogaciłam nadzienie do tarty niewielką ilością truskawek. Pasują do rabarbaru idealnie. Wierzch ciasta możecie udekorować dowolnie. Moja mama wierzchnią warstwę ciasta najczęściej ścierała na tarce, albo robiła krateczkę. Ja dziś zaszalałam i przygotowałam kwiatową wersję tarty. Czyż nie wygląda wspaniale?


Składniki (blaszka 25-27 cm)
ciasto:
300g mąki
100g cukru
120g masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki brązowego cukru (do posypania ciasta)
nadzienie:
350g truskawek
400g rabarbaru
3 łyżki brązowego cukru

więcej»

W weekendy najczęściej gotuję tradycyjnie, bo moje dzieci lubią zjeść na obiad mięso. Ja i mój mąż w ciągu tygodnia, kiedy dzieci jedzą obiady w szkołach raczej unikamy mięsa. Wolimy sałatki kasze, warzywa i owocowe musy. Dodatkowo letnie upały nie zachęcają nas do jedzenia sutych mięsnych potraw. Czasami bardziej dla smaku, niż z powodu potrzeb przemycam w sałatkach bardziej treściwy dodatek.


Na wędzony boczek, który dziś dodałam do sałatki, daję się skusić niezwykle rzadko. Chrupiące paseczki boczki doskonale komponowały się z grillowaną cykorią i ostrą truskawkową salsą. Może chipsy z boczku okażą się zachętą dla tych, którzy gustują w bardziej mięsnych daniach. Do tej pory cykorię traktowałam raczej jak sałatę, chrupiący zdecydowany w smaku dodatek do sałatek. Dziś po raz pierwszy wypróbowałam inną sposób podania i powiem Wam, że była naprawdę smaczna.


Składniki (2 porcje)
2 cykorie
8 cienkich plastrów wędzonego boczku
salsa:
8 truskawek
pół papryczki chili
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
¼ cebuli
2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny

więcej»

Dzisiaj danie z kategorii tych, które słabo wyglądają a niebiańsko smakują. Mogą się nim zainteresować również ci, którzy, tak jak ja, nie lubią wyrzucać jedzenia. Użyłam w nim resztki produktów: lekko wyschniętej chałki, owoców i mleczka kokosowego. Wszystkiego za mało, żeby zrobić coś konkretnego, ale na pobałaganiony deser wystarczyło idealnie.


Zapiekanka z chałki z sezonowymi owocami: borówkami i truskawkami połączone z mleczkiem kokosowym i z kokosową kruszonką smakowały idealnie z porzeczkowym sorbetem i świeżymi listkami mięty. Była słodka, cudownie chrupiąca z wierzchu, wilgotna i owocowa w środku.


Składniki (2 porcje)
pół dużej chałki
kilka truskawek
garść borówek amerykańskich
150ml mleczka kokosowego
3-4 łyżki syropu klonowego
pół łyżeczki cynamonu
kruszonka
1 łyżka masła
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki cukru pudru

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony