Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają warzywne kotleciki. Są proste w wykonaniu i można praktycznie za każdym razem przygotować inne danie. Kotleciki warzywne są też dobrym sposobem na przekonanie niejadka do zjedzenia warzyw. Przy odrobinie szczęścia może się nie zorientować z czego są przygotowane.


Moje dzisiejsze kotleciki powstały na bazie ugotowanej czerwonej soczewicy. Usmażyłam je na patelni, ale równie dobrze możecie upiec je w piekarniku. Też będą pyszne. Smakują świetnie na ciepło ze świeżą sałatką i ryżem, a na zimno będą doskonałe z sosem jogurtowym lub chrzanem.


Składniki
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
pół łyżeczki soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
10cm kawałek pora
pół papryczki chili
1 łyżka masła
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki curry w proszku
pół łyżeczki ziołowego pieprzu
sól
3 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia kotlecików
1 jajko
olej do smażenia

więcej»
16Mar2018

Według starej reklamy batoników, bounty to smak raju. Całkowicie się z tym zgadzam. Jeśli dodatkowo zrobicie je w domu według tego przepisu dostaniecie przekąskę, którą możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Powiem, że my zakochaliśmy się w tej kokosowej słodyczy i z całą pewnością będę robić ją częściej.


Przepis znalazłam na stronie www.ofeminin.pl. Zamieniłam tylko miód na syrop klonowy a moje dzieci wybrały kształt i powstały pyszne kokosowe kulki oblane gorzką czekoladą. Paseczki białej czekolady nie są konieczne, ale za to wyglądają pięknie.


Składniki:
300g wiórków kokosowych
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego
250g gorzkiej czekolady
50g białej czekolady

więcej»

Po wielu zimowych i szarych dniach nareszcie przypomniała sobie o nas wiosna. I niby pięknie jest bo słońce i cieplej i dzień dłuższy ale wiele z nas czuje jakiś niepokój. Trzeba włożyć lżejsze ubrania, lato i wakacje powoli wyłaniają się zza horyzontu i coraz trudniej ukryć zimowe fałdki pod obszernymi swetrami. Nie da się ukryć, trzeba się wziąć za siebie! Poza ruchem na świeżym powietrzu warto przyjrzeć się swojej diecie. Wiosna nastraja pozytywnie więc i na talerzu niech będzie lżej i bardziej kolorowo.


Dziś przepis na pierwszą wiosenną sałatkę: mocno zielone brokuły i szparagi z soczystym pomidorem, łososiem, jajkami na twardo i rzeżuchą, czyli kolacja godna królewskiego podniebienia. Powiem szczerze, że nawet moje wybredne dzieci zjadały, aż im się uszy trzęsły. Polecam!


Składniki (4 porcje)
16 zielonych szparagów
1 brokuł
4 jajka
300g wędzonego łososia
pół papryczki chili
4 małe pomidory malinowe
garść rzeżuchy
sól, pieprz
sos:
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka wody

więcej»

Już dawno nasiona chia weszły do naszego stałego repertuaru produktów do przygotowania śniadań i deserów. Do tej pory najczęściej łączyłam do z musami owocowymi. Najbardziej smakują mi z mango, ale dodawałam również śliwki, truskawki i jabłka.


Dzisiaj przyszedł czas czekoladową wersję tego deseru. Wykorzystałam do tego popularny ostatnio przepis na fit nutellę. Moje dzieci nie dały się nabrać, że to nutella. Zaakceptowały czekoladowy krem ale stwierdziły, ze do oryginału mu daleko. Zjadają go sporadycznie do tostów czy gofrów, a dziś przekonałam się, że jest również doskonałym dodatkiem do deseru z nasionami chia.


Składniki (4 porcje)
3 łyżki nasion chia
400ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki syropu klonowego
krem czekoladowy
2 nieduże banany
pół dużego awokado
3 łyżki kakao
3 łyżki syropu klonowego
dekoracja
50g gorzkiej czekolady
2 mandarynki

więcej»

Dzisiaj absolutna klasyka na talerzu. Uwielbiane przez dzieci spaghetti bolonese, które niejednokrotnie uratowało nerwy rodziców niejadka. Jest chyba niewiele dzieci (dorosłych chyba też), którzy nie lubią tego dania. Mój syn do pewnego czasu należał do tej nielicznej grupy. Zamiast spaghetti zjadał kaszę gryczaną z sosem. Od niedawna przeprosił się z makaronem i wreszcie wszyscy jemy to samo.


Jeśli nigdy nie zrobiliście sosu samodzielnie, powinniście spróbować. To proste danie, a dużo zyskuje przygotowane we własnej kuchni w towarzystwie kogoś miłego.


Składniki (4 porcje):
250g spaghetti
500g mielonego mięsa
2 puszki pomidorów bez skórki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
pół papryczki chili
sól, pieprz
4 łyżki startego parmezanu

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony