Topinambur zwany inaczej słonecznikiem bulwiastym lub ziemną gruszką znany jest w Polsce od pierwszej połowy XVIII wieku. Jest warzywem szczególnie polecanym diabetykom ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. Sięgnąć po niego powinni również ci, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Topinambur zawiera spore ilości potasu wpływa zatem na obniżenie ciśnienia tętniczego a inulina w nim zawarta redukuje poziom cholesterolu.


Opakowania z topinamburem oglądałam nieufnie wiele razy. Dopiero zupa, którą jadłam w jednej z warszawskich restauracji przekonała mnie, że warto go kupić. Przygotowałam swoją wersję zupy krem z topinamburu. Podstawowy przepis znalazłam na stronie www.zakochnewzupach.pl. Doprawiłam ją jednak po swojemu. Zupę podałam z chipsami z pieczarek oraz pietruszkową oliwą. Była naprawdę pyszna.


Składniki (4 porcje):
500g topinamburu
200g ziemniaków
1 duża cebula
2 łyżki oleju
500ml bulionu warzywnego
400ml mleka kokosowego
2 pieczarki
garść pietruszki
2 łyżki oliwy
sól i biały pieprz

więcej»

Złośliwa natura próbowała w tym roku pokrzyżować urodzinowe plany mojej córki. Obchodzenie urodzin w łóżku z termometrem pod pachą nie jest najwspanialszą wizją nawet dla dorosłego człowieka. Dla nastolatki to po prostu dramat na miarę odwołanych wakacji. Jak powiedziała mi moja córka przecież trzynaste urodziny ma się tylko raz w życiu. I w sumie miała rację. Dosłownie i w przenośni.


Żeby osłodzić jakoś ten dzień i choć na chwilę rozwiać smuteczki przygotowałam mocno karmelowe ciasto z bananami – banoffee w formie małego urodzinowego tortu. Słodkie czary i kolacja z ulubionej restauracji zadziałały i ostatecznie urodziny okazały się całkiem miłe.


Składniki (17cm tortownica):
150g herbatników
75g masła
200ml 30% śmietanki
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 banany
300g masy kajmakowej
1 łyżeczka gorzkiego kakao

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony