Delikatna zupa z topinamburu
Topinambur zwany inaczej słonecznikiem bulwiastym lub ziemną gruszką znany jest w Polsce od pierwszej połowy XVIII wieku. Jest warzywem szczególnie polecanym diabetykom ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. Sięgnąć po niego powinni również ci, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Topinambur zawiera spore ilości potasu wpływa zatem na obniżenie ciśnienia tętniczego a inulina w nim zawarta redukuje poziom cholesterolu.
Opakowania z topinamburem oglądałam nieufnie wiele razy. Dopiero zupa, którą jadłam w jednej z warszawskich restauracji przekonała mnie, że warto go kupić. Przygotowałam swoją wersję zupy krem z topinamburu. Podstawowy przepis znalazłam na stronie www.zakochnewzupach.pl. Doprawiłam ją jednak po swojemu. Zupę podałam z chipsami z pieczarek oraz pietruszkową oliwą. Była naprawdę pyszna.
Składniki (4 porcje):
500g topinamburu
200g ziemniaków
1 duża cebula
2 łyżki oleju
500ml bulionu warzywnego
400ml mleka kokosowego
2 pieczarki
garść pietruszki
2 łyżki oliwy
sól i biały pieprz