Gdybym kiedyś miała zrezygnować z jedzenia mięsa to wyłącznie na rzecz ryb. Lubię je właściwie w każdej postaci, dlatego bardzo lubię jeździć nad morze, gdzie obowiązkowym punktem programu są obiady w rybnych restauracjach. Na polskim zachodnim wybrzeżu często odwiedzamy smażalnie/wędzarnię w Kamieniu Pomorskim, gdzie od lat przygotowywane są doskonałe potrawy z ryb „prosto z kutra". Tamtejsza zupa rybna nie ma sobie równych i od niej zawsze zaczynamy wakacyjny obiad.


Dziś chciałabym zaproponować moją wersję zupy rybnej. Jest mocno pomidorowa z dodatkiem ostrego ajwaru z kilkoma gatunkami świeżych ryb. To jakie ryby wybierzecie zależy wyłącznie od tego, które lubicie i które w danym momencie są w asortymencie sklepu. Możecie kupić gotowe filety rybne. Te są wygodne bo nie mają ości. Lepsze będą jednak tuszki z których sami wykroicie czyste mięso a z resztek ugotujecie rybny bulion. Zupa przygotowana na nim ma głębszy, bardziej esencjonalny smak.


Składniki:
Wywar:

0,3kg resztek rybnych
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
ząbek czosnku (nieobrany)
ćwiartka cebuli
reszta
0,7kg filetów dowolnych ryb
1 marchewka
1 pietruszka

więcej»

Na świątecznym wigilijnym stole królują ryby. Tradycyjnie podajemy śledzie, karpia sandacza, czasem łososia. W naszym domu bardzo lubimy smażonego karpia i karpia w galarecie a śledzie podajemy z cebulką lub w śmietanie. To nasz żelazny repertuar. W każdym roku robimy coś nowego, ciekawego. Niektóre potrawy zagrzewają u nas miejsce na dłużej inne choć dobre w następnym roku się nie powtarzają.


Tym razem chciałabym wam zaproponować sałatkę z anchois, burakami i jajkiem. Wygląda niezwykle dekoracyjnie zwłaszcza jeśli podamy je w kieliszkach. Następnym razem dodam do niej warstwę pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych wymieszanych z posiekaną papryczką chili. Ich kwaskowy i lekko ostry smak powinien się dobrze komponował ze słonymi anchois i słodkimi burakami.


Składniki (2 porcje):
200g anchois korzennych lub w oliwie
2 buraki
3 jajka
2 łyżka posiekanej natki z pietruszki
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
sól, pieprz

więcej»
19Gru2016

To miał być torcik dla dzieci. I był na początku, bo za sprawą kilkorga łakomych dorosłych jego ilość znacznie się zmniejszyła. Deser nie wymaga pieczenia, więc jest idealny nawet w czasie wakacyjnych wyjazdów, podczas których nie zawsze mamy dostęp do piekarnika. Polecam go więc jako idealny deser dla całej rodziny. No chyba, że ktoś ze słodyczy najbardziej lubi śledzie... Wedy nie polecam, bo jest dość słodki. Możecie go zrobić wieczorem i odstawić do lodówki. Następnego dnia będzie idealny.


Możecie do niego wykorzystać ekspandowaną pszenicę z dodatkiem miodu lub zwykły preparowany ryż, wtedy deser będzie mniej słodki.


Inspirację do zrobienia deseru znalazłam na stronie www.smaker.pl „Kinder country – ciasto bez pieczenia".


Składniki:
200ml 30% śmietanki
125g serka mascarpone
60g pszenicy ekspandowanej z miodem
100g ciasteczek petit beurre
100g białej czekolady
200g gorzkiej czekolady
100g konfitury wiśniowej

więcej»

Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na danie, które od niedawna gości u naszym niedzielnym śniadaniowym stole. Dotychczas ukochanym weekendowym daniem było „jajko na skrzynce". Kilka tygodni temu Mój Mąż po raz pierwszy zrobił "hambuksy". Moje dzieciaki nie byłyby sobą, gdyby nie jęczały, marudziły jeszcze zanim zobaczyły i spróbowały śniadania. Nowość na talerzu jest podejrzana i należy na wszelki wypadek okrasić ją odpowiednią porcją grymasów. Dziś "hambuksy" mają stałe miejsce w naszym domowym menu.


Podstawą w "hambuksach" jest świeża chrupiąca bułeczka. Możecie dodatkowo przyrumienić ją w tosterze. Równie ważna będzie świeża aromatyczna szynka. Jajka usmażcie tak jak lubicie. U nas każdy lubi inne: jedni z płynnym żółtkiem, które smakowicie wycieka z bułki, inni mocniej ścięte lub dokładnie wysmażone.


Składniki:
4 kajzerki
4 plasterki żółtego sera
4 plasterki szynki
4 jajka
2 ogórki konserwowe
2 łyżki masła
garść kiełków rzodkiewki

więcej»

Śniadanie to ważny posiłek. Wiedzą o tym wszyscy. Głodny człowiek mały i duży nie myśli o pracy i nauce ale o burczącym brzuchu. Śniadanie, które jest zdrowe i smaczne a przede wszystkim łatwe i szybkie do wykonania jest na wagę złota. Takie dania docenią wszystkie mamy, które śpieszą się co rano, żeby wyszykować i dzieci i siebie. Poranne grymasy przy stole na pewno temu nie pomagają.


Dzisiejsze śniadanie można w części przygotować już wieczorem a rano w kilka minut dokończyć i podać królewskie danie. Nasiona chia na noc trzeba namoczyć w mleku. Możecie wykorzystać do tego zwykłe mleko, mleko kokosowe (ja używam mieszanki mleka krowiego i kokosowgo) lub jeśli wasze dzieci nie piją mleka krowiego, użyjcie mleka sojowego, (waniliowego, żeby bardziej smakowało dzieciom). Podajcie z waszymi ulubionymi owocami, wiórkami kokosowymi lub uprażonymi płatkami migdałów.


Składniki (4 porcje):
3 łyżki nasion chia
100ml mleka
200ml mleczka kokosowego
3 łyżki miodu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
mango
3 łyżki wiórków kokosowych
150g borówek amerykańskich

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony