Biała kiełbasa do tej pory kojarzyła mi się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Przyrządzam wtedy długo pieczoną białą kiełbasę z chrzanem i serwuję z sałatką z selera. Dodaję ją również do białego barszczu. W obu wersjach wykorzystuję białą kiełbasę surową.


Niedawno w sklepie na półce z wędlinami wpadła mi w oko biała kiełbasa już gotowa. Tego samego dnia znalazła się w mojej lodówce a ja zastanawiałam się co z niej zrobić. Nie ma to jak najpierw oczami kupować a potem dopiero szukać pomysłu na danieMrugnięcie. Tym razem się udało. Zrobiłam błyskawiczne szaszłyki z białej kiełbasy z boczkiem, suszonymi śliwkami i cebulą. Dodatek rozmarynu idealnie dopełnił smaku.


Danie jest idealne jako ciepła kolacja ale można ją również wykorzystać letnim spotkaniu grillowym. Nie zapomnijcie podać do niego chrzanu lub musztardy i przygotować lekkiej sałatki.


Składniki (6 szaszłyków)
3 białe kiełbaski
1 cebula
9 plastrów boczku
18 suszonych śliwek

więcej»
17Pa2016

Naleśniki zawsze były ukochanym daniem mojego syna. Z serem, owocami polane jogurtem i odrobiną sosu czekoladowego znikają z talerza w takiej ilości, że zastanawiam się gdzie on je mieści. Podobno na naleśniki ma osobne miejsce w brzuchu. Ostatnio do łask wróciły również naleśniki z dżemem. Dla mojego syna danie to istnieje wyłącznie w słodkiej wersji. Dla siebie zrobiłabym na przykład farsz ze szpinaku a orzechami i serem feta.


Szukając inspiracji na naleśniki podane na słodko ale nieco inaczej trafiłam na stronę www.szczesliva.pl i tam dokonałam odkrycia. Wypróbowałam bowiem naleśniki bez mąki ale za to z kaszą manną błyskawiczną. Naleśniki wyszły smakowite, puszyste i zostały okrzyknięte rodzinnym hitem.


Ponieważ w mojej ocenie ciasto robi się dużo łatwiej, bez użycia miksera ma gładką konsystencję bez grudek z pewnością te naleśniki na stałe zagoszczą w mojej kuchni.


Składniki (10 naleśników):
340g kaszy manny błyskawicznej
600ml mleka
2 jajka

więcej»

„Tylko martwi nie kłamią" drugi w kolejności kryminał Katarzyny Bondy zachęcił mnie do przeczytania pozostałych powieści tej autorki. Ostatnio w ramach nadrabiania zaległości sięgnęłam po pierwszą chronologicznie powieść i nie mogłam się on niej oderwać.


W „Sprawie Niny Frank" poznajemy policjanta Huberta Meyera, jego zawodowe sukcesy, oraz zupełnie nie idące z nimi w parze porażki na arenie osobistej. Nie jest on zwykłym stróżem prawa jeżdżącym radiowozem na sygnale. Nie strzela, nie aresztuje, jest za to piekielnie inteligentnym, spostrzegawczym psychologiem, profilerem, układającym wzór opisujący zbrodniarza.


Akcja powieści toczy się w dwóch równoległych światach. Pierwszy z nich spokojny sielankowy Mielnik nad Bugiem, gdzie wszyscy się znają, robią zakupy w tym samym sklepie, chodzą do jednej cerkwi, a ich rozrywką są popołudniowe telewizyjne seriale. Drugi to brudny, choć pozornie błyszczący obraz show biznesu w wielkim mieście. Klamrą spinającą oba te światy jest postać Niny Frank najpopularniejszej polskiej aktorki serialowej. Opowiada nam ona swoje życie zza grobu poprzez karty pamiętnika. Z jednej strony poznajemy uśmiechniętą, piękną, tak dobrą, że prawie świętą kobietę podobną do postaci zakonnicy, którą grała, z drugiej pogubioną dziewczynę dokonującą błędnych wyborów, w świecie pełnym alkoholu, używek i kochanków. Chęć osiągnięcia czegoś więcej niż tylko posady bibliotekarki piastowanej przez mamę, perspektywa sławy i pieniędzy popycha ją do świństw, grzechów i przekrętów. Dziewczyna z dobrego domu jak ćma krążąca wokół świecy zbliża się do klęski. Hubert Meyer ma bowiem pomóc w odnalezieniu mordercy pięknej aktorki.

więcej»

Dziś propozycja którą watro sobie zachować i wykorzystać przed świętami Bożego Narodzenia. Obok śledzików z cebulą i innych pysznych rybno kapuścianych dań będzie ozdobą świątecznego stołu. Sałatka z musztardą francuską jest słodko winna, śledzie słonawe a buraki słodkie i chrupiące. Wszystkie zmysły pokochają to danie.


Sałatka ta ma jeszcze jedną zaletę: wszystkie składniki można przygotować wcześniej. Upieczone buraki cierpliwie poczekają w lodówce do następnego dnia a śledziki w musztardowym sosie najlepiej smakują następnego dnia. To jest ważne w szaleństwie przedświątecznych przygotowań.


Składniki:
3 buraki
200g śledzi matjas
½ cytryny
1 jabłko
2 ogórki konserwowe
1 cebula dymki z zieloną częścią
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
3 łyżeczki masła
1 łyżka oliwy
garść natki z pietruszki
2 łyżeczki miodu
gałązki koperku

więcej»

Halloween zbliża się wielkimi krokami a wraz z nim wszystko co można zrobić z dyni i co można ozdobić pająkami, pajęczynami, nietoperzami i innymi mniej lub bardziej przerażającymi ozdobami.


Dzisiaj propozycja babeczek dyniowych, które możecie wykorzystać podczas Halloweenowego wieczoru. Odrobina białego lukru, trochę gorzkiej czekolady i pajęczyna gotowa. Dla tych którzy nie lubią „strasznego" dnia niech dyniowe babeczki będą po prostu jesiennym deserem. Szczególnie polecam je gdy za oknem szaro, smutno i zimno. Nie są bardzo słodkie, mają piękny kolor a poprzez owocowy dodatek są wilgotne i długo utrzymują świeżość.


Przepis pochodzi ze strony www.smaker.pl.


Składniki (18 babeczek)
340g mąki
300g brązowego cukru
0,5 kg dyni bez skóry
200g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g powideł

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony