Wiosna i lato zbliżają się nieuchronnie. Czas porzucić ciężkie potrawy na rzecz lekkich sałatek, owoców i warzyw i przeprosić się z aktywnością fizyczną inaczej znowu dojdziemy do wniosku, że lekkie ubrania zbiegły się w praniuMrugnięcie.


Dziś proponuję więc lekką, zieloną sałatkę. Może wprowadzi nas w wiosenny nastrój i zainspiruje do działania. Połączenie sera feta i jajek może wydawać się dość ekstrawaganckie ale jest zadziwiająco smaczne. Kuleczki melona są odświeżające, lekkie i wyglądają pięknie. Podobny w charakterze jest zielony ogórek więc jeśli nie pasuje Ci słodki, owocowy smak melona zastąp go pachnącym, świeżym ogórkiem.


Składniki (dwie porcje):
4 garście mixu sałat
2 garście rukoli
pół melona
3 jajka
150g sera feta
garść posiekanego szczypiorku

więcej»

Każdy z nas ma swoje ulubione ciasteczka, którym nie może się oprzeć. Mój syn jest miłośnikiem pączków z dużą ilością lukru i skórki pomarańczowej. Moja córka gustuje w karmelowo czekoladowych smakach więc dla niej w cukierni kupuję babeczkę kajmakową.


Dzisiejszy obiad zwieńczył prosty i piękny deser: mini babeczki z kruchego ciasta wypełnione lekką bitą śmietaną i udekorowane soczystymi owocami. Tak proste, że poradzi sobie z nimi każdy, mało pracy a efekt ... sami spróbujcie. Nasze mini ciasteczka zniknęły zanim skończyła się herbata. Chyba niebawem znowu zagoszczą na naszym stole. Ich zaletą jest również to, że za każdym razem mogą wyglądać inaczej, wystarczy, że zmienicie owocową dekorację.


Składniki na 12 babeczek:
Ciasto:
200g miękkiego masła
300g mąki
100g cukru
1 łyżka śmietany
1 jajko

więcej»

Czasami jestem głodna, takim głodem, którego nie da się oszukać sałatką, żeby nie wiem jak smaczną. Potrzebuję czegoś konkretnego. Dzisiaj więc propozycja mniej dietetycznego obiadu. Tarta z wędzonym boczkiem i porami z dodatkiem sera nie jest bowiem lekkostrawna ale za to wyjątkowo pyszna. Można ją zrobić na cieście kruchym ale doskonale i w mojej opinii lepiej smakuje na cienkim cieście francuskim.


To danie ma jedną wadę. Wydaje się, że można zjeść jeszcze jeden mały kawałek, i jeszcze jeden i jeszcze, taki zupełnie cieniutki. Z doświadczenia wam powiem, że to nie jest dobry pomysł. Dlatego na jednej dokładce poprzestańcie i zostawcie coś dla reszty rodziny.


Składniki
1 paczka schłodzonego ciasta francuskiego
300g wędzonego boczku
1 duży por (tylko biała część)
150ml śmietanki 30%
3 jajka
100g parmezanu
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
pęczek koperku
pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony