06Kwi2016

Kiedy dwoje młodych ludzi tworzą swój własny dom przenoszą do niego przyzwyczajenia zwyczaje ale także smaki z rodzinnych kuchni. Tort babci, pieczeń według przepisu cioci, nalewka robiona przez dziadka - każdy z nas nosi w sobie takie smaki, które mimo zmieniającego się świata chciałby zapamiętać, zatrzymać i przekazać dalej swoim dzieciom. Podręczne książki kucharskie młodych gospodyń to połączenie przepisów na potrawy z różnych domów, regionów, kultur.


Dzisiejszy przepis taką ma właśnie historię. Dostałam go od mamy mojego męża. Najlepiej smakuje z chrzanem lub z marynowanymi grzybami.


Składniki:
600g filetów białej ryby morskiej
2 czerstwe bułki
1 duża cebula
2 łyżki masła
300ml mleka
pęczek natki z pietruszki
2 jajka
1,5 łyżeczki soli, pieprz

więcej»

W kuchni najtrudniej jest wpaść na dobry pomysł. Potem jest już z górki. No chyba, że wymyślimy sobie zakaukaską potrawę, której składnikiem będzie oryginalny chmieli suneli. Mimo, że brzmi to jak rymowany żart, to wcale nim nie jest. Tak niecodzienną nazwę ma tradycyjna gruzińska przyprawa składająca się z kilkunastu składników, między innymi bazylii, majeranku, ostrej papryki, kopru, kolendry i szafranu.


Załóżmy jednak, że musimy przygotować szybki smaczny obiad lub kolację po męczącym dniu mając w lodówce podstawowe składniki. U mnie w takim wypadku wybór najczęściej pada na makaron. Dziś propozycja takiego właśnie dania: spaghetti z wędzonym łososiem i jarmużem w maślano śmietanowym sosie. Czas przygotowania nie jest dłuższy niż gotowania makaronu a gotowa potrawa smakuje wspaniale i wygląda efektownie. Makaron może być dowolny. Ja wybrałam spaghetti bo ten najbardziej lubię i zawsze mam go pod ręką. Jarmuż możecie zastąpić szpinakiem, efekt będzie równie pyszny.


Składniki (dla dwóch osób)
300g spaghetti
3 garście jarmużu
2 ząbki czosnku
pół cebuli
2 łyżki masła
200g wędzonego łososia

więcej»

Moja córka nazwała dziś ten prosty deser "trochę zimno – trochę ciepło". Nazwa trafna bo rzeczywiście gorące brzoskwinie podane były z zimnymi ukochanymi przez wszystkie dzieci lodami. Deser ten ze względu na składniki można wykonać o dowolnej porze. Latem wykorzystajcie do niego świeże pachnące słońcem brzoskwinie. Zimą doskonale sprawdzą się owoce z puszki. Tajemnicą tego deseru jest maślana słodka i chrupiąca pierzynka zrobiona z migdałów i maślanych ciasteczek. Smak lodów jest oczywiście dowolny a do dekoracji możecie użyć zarówno listków świeżej mięty jak i soczyście zielonych kawałków soczystego kiwi.


Składniki:
12 połówek brzoskwiń
100g ciastek maślanych
40g masła
25g płatków migdałów
50g brązowego cukru
2 żółtka
lody
listki mięty lub 1 owoc kiwi

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony