Na majowy weekend w Polsce zapowiadali upały i burze. W Szklarskiej Porębie pogoda chyba o tym nie słyszała bo ani upału ani burz nie zauważyłam. Była pogoda idealna do wycieczek górskich: Czasem jednak nawet po ciepłym dniu przychodzi chłodny wieczór i człowiek miałby ochotę zjeść coś ciepłego rozgrzewającego i jeszcze dodatkowo takie przy którym nie trzeba szczególnie długo stać w kuchni.


Nie słyszałam o daniach, które robią się całkiem same ale dziś mogę Wam zaproponować zupę przy której jest niewiele do zrobienia, a efekt na talerzu jest zachwycający. Polecam pyszną aksamitną zdecydowaną w smaku zupę marchewkową z imbirową nutą, płatkami migdałów i kiełkami rzodkiewki.


Składniki (4 porcje)
4 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 litr bulionu
spory kawałek świeżego imbiru
szczypta kurkumy
szczypta kminu rzymskiego
sól, pieprz
płatki migdałów, kiełki rzodkiewki

więcej»

Kwiecień i początek maja chyba wszystkich nas zaskoczyły piękną słoneczną pogodą. Gdyby nie kalendarz wiszący w kuchni i liche listki na drzewach można by pomyśleć, że jest przynajmniej czerwiec i trzeba szykować się do wyjazdu na wakacje. Pierwsze kolorowe wiosenne kwiaty wyglądają tak kusząco, że postanowiłam swój stół dopasować do pogody i przygotowałam słoneczny i kolorowy deser: miniserniczki mango z borówkami i granatem. Nie wymagają pieczenia, są lekkie i odświeżające idealne na słoneczne wiosenne popołudnie.


Składniki (6 serniczków):
1 duże dojrzałe mango
4 łyżeczki żelatyny
250g mascarpone
100g ciastek owsianych bez cukru
50g masła
2 łyżki syropu klonowego

więcej»

Tegoroczny maj obfituje w długie weekendy i większość z nas może więc sobie pozwolić na celebrowanie śniadań. Nie trzeba szybko łykać owsianki stojąc jedną nogą w łazience a drugą w przedpokoju. Można spokojnie wstać i leniwie przygotowywać poranne pyszności a potem celebrować śniadanie połączone z poranną kawą. Bardzo kusząca propozycja, prawda? Też bardzo mi się podoba.


W naszym domu najczęściej na takie spokojne śniadania przygotowujemy jajka w postaci jajecznicy, jajek na miękko, sadzonych czy omletów. Czasami jednak mamy przesyt jajek i wtedy zawsze w planach są naleśniki lub placuszki. Ostatnio skusiliśmy się na jogurtowe lekkie placuszki z bananami i borówkami. Jeśli nie lubicie borówek na ciepło rozłóżcie je po prostu na gotowe usmażone placuszki. Też będą pyszne.


Składniki (10 palcuszków)
220g jogurtu naturalnego
1 mały banan
7-9 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki roztopionego masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
125g borówek amerykańskich
cukier puder
olej do smażenia

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony