Najsłabszą stroną mojego ciasta żurawinowo-jabłkowego jest jego wygląd. Nie wygląda imponująco za to smakuje tak, że zniknęło z blaszki jeszcze zanim dobrze wystygło. Moje dzieci orzekły, że to kolorowa szarlotka i rzeczywiście coś w tym jest. Jabłka z cynamonem to przecież podstawa szarlotki - jednego z moich ulubionych ciast. Jednak kwaśne żurawiny nadają mu świeżości i ciekawego wyglądu. Dla mojego syna najważniejszą częścią tego ciasta była kruszonka. Musiałam go odganiać od blaszki, bo inaczej ciasto zostałoby niechybnie objedzone z całego chrupiącego wierzchu.


Składniki (blaszka 18 na 26cm):
ciasto
200g mąki
150g masła
3 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
200g białego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
owoce
250g świeżej żurawiny
1 jabłko
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

więcej»

Dziś, kiedy myślimy o mlecznym śniadaniu do głowy przychodzą nam przeróżne płatki, granole, musli i mleko, które czasami nigdy nie widziało krowy. Kiedy byłam dzieckiem w grę wchodziła kasza manna, owsianka i ryż. Właśnie kasza manna gotowana na mleku - nasze codzienne znienawidzone śniadanie - spowodowała, że długo nie mogłam przełamać się i wykorzystać jej w mojej kuchni. Ale, jak to mówią, czas leczy rany i kasza tym razem w deserowym wydaniu pojawiła się na naszym stole. Była dwukolorowa: jedna część waniliowa, druga z dodatkiem kakao a całość zwieńczył mus z borówek amerykańskich. Deser wyglądał bardzo dekoracyjnie i smakował naprawdę smacznie.


Składniki (4 porcje)
warstwa waniliowa
50g kaszy manny
400ml mleka
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
warstwa kakaowa
50g kaszy manny
400ml mleka
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki kakao

więcej»

Większość z nas po przebudzeniu pierwsze swoje kroki kieruje do kuchni po najbardziej pożądany poranny napój. Kawa otwiera oczy, stawia na nogi, motywuje do działania. Dziś chciałabym zaproponować zdrową alternatywę dla codziennej małej czarnej. Nie namawiam, żeby zupełnie z kawy zrezygnować. Przecież wspaniale pchnie i doskonale smakuje. Nie ma również nic bardziej odprężającego w zapracowanym dniu niż przerwa na ulubioną kawę w towarzystwie przyjaciółki.


Na przekór pogody za oknem zmieńcie na chwilę wasze kuchnie i spróbujcie czegoś nowego. Mój zielony koktajl również doskonale budzi i dodaje energii. Dodajcie do niej szczyptę sproszkowanej kurkumy, która poprawia nastrój i łagodzi jesienną depresję.


Składniki (2 porcje):
200ml zielonej herbaty
4 młode liście jarmużu
1 nieduży zielony ogórek gruntowy
pół awokado
1 gruszka
1 banan
szczypta soli,
szczypta kurkumy

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony