Ostatnie komentarze

Świeże figi kojarzą mi się bardzo miło i ciepło z wakacjami w Chorwacji. Codziennie rano Mój Mąż wędrował do piekarni po świeże pieczywo, zahaczając po drodze o stragany z pięknym, dojrzałymi owocami. Takich arbuzów jak tam, nie jadłam dawno. Były pięknie czerwone, słodkie i tak soczyste, że prawie nie dawały się kroić. Dobrze schłodzone w lodówce dawały ulgę w upalne dni.

 

Teraz, kiedy podczas zakupów natknę się na świeże figi, kupuję kilka najbardziej dojrzałych. Nie są tak piękne jak te w Chorwacji ale i tak znikają zanim zastanowię się do czego je wykorzystać. Tym razem ocaliłam dwie i dodałam do wieczornej sałatki.

 

Składniki:

mix sałat

2 świeże figi

garść włoskich orzechów

wiÄ™cej»

Od jakiegoś czasu na moim stole gości kasza jaglana. Polubiliśmy ją wszyscy, każdy na swój sposób. Smaczna, lekka i sycąca jest produktem szczególnie polecanym na śniadanie. . Może być również dodatkiem obiadowym i zaskakującym składnikiem deserów.

 

Dziś propozycja wykorzystania kaszy do przygotowania puszystych i delikatnych kotlecików z dodatkiem cieciorki. Ich smak można zaostrzyć dodając pokrojoną papryczkę chili. Mnie i moim dzieciom bardziej do gustu przypadła wersja light.

 

Składniki:

120g kaszy jaglanej

300ml wody

szczypta soli

pół łyżeczki masła

wiÄ™cej»

Już od połowy sierpnia w sklepach i na straganach pojawiają się pierwsze krajowe śliwki. W wrześniu jest ich tyle, że trudno zdecydować się jaki gatunek wybrać. Małe i duże, okrągłe i bardziej podłużne, fioletowe, czerwone i żółte. Można jeść je na surowo lub robić wspaniałe przetwory (dżemy, powidła, kompoty, marynaty, nalewki, śliwowice). My najbardziej lubimy duże i okrągłe renklody i większe fioletowe i lekko twarde węgierki.

 

Śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe.

 

Mają sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Dlatego koniecznie zróbcie ciasto ze śliwkami. Albo już teraz, albo kiedy nadejdą dni jesiennej szarugi. Ich zbawienne działanie na układ nerwowy  to zawsze jakieś wytłumaczenie dla kolejnego kawałeczka na talerzyku.

 

Nie lubię skomplikowanej kuchni. W tym cieście składników jest sporo, a mimo to wykonanie pysznego deseru jest naprawdę proste.

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony