Pyszna przekąska - cukinia w serowej panierce
Wydaje mi się, że po zakończeniu epidemii trenerzy personalni oraz dietetycy będą mieli całą masę pracy. Większość z nas (mam nadzieję) została w domu, opiekuje się dziećmi i piecze, gotuje i dogadza. Moje dzieci traktują ten czas bez jeżdżenia do szkoły trochę jak ferie albo wakacje i wymyślają, że zjedliby pierogi, placki, naleśniki, racuchy, desery i ciasta, słowem wszystko to na co nie mam czasu kiedy dni płyną normalnym roboczym rytmem a które zwyczajowo przygotowuję w czasie urlopu. Razem z dziećmi te smakołyki pochłaniamy również my – rodzice. Dziś powiedziałam dosyć i przygotowałam warzywną przekąskę – cukinię w serowej panierce. Podałam ją z sosem jogurtowo-czosnkowym. Niewiele zjadłam tego smakołyku bo okazało się, że to ulubiona przekąska moich dzieci. Następnym razem przygotuję ją kiedy dzieci pójdą znowu do szkoły i zjem wszystko sama
Składniki:
2 nieduże cukinie
100g bułki tartej
50g startego parmezanu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
olej do smażenia
3-4 łyżki mąki
2 jajka
sos:
200g jogurtu naturalnego
2 łyżki gęstego kremowego serka
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz