Wiadomo, że najpierw jemy oczami. Jeśli coś na talerzu ładnie wygląda i apetycznie pachnie to danie można wstępnie zakwalifikować jako pyszne. Najczęściej nasze kubki smakowe to potwierdzają. Pobałaganione dania obiadowe z kaszą lub makaronem, czy sałatki mimo, że czasem smakują wybornie nie wyglądają najlepiej. Ostatnio zdjęcia takich dań bardziej pokazują składniki poukładane obok siebie niż gotowe danie. Rzeczywiście wygląda to estetycznie.


Dziś propozycja tak podanego dania obiadowego. Dziś kuchnia serwuje kaszę gryczaną z botwinką podaną z serem mozzarella, awokado, pomidorkami koktajlowymi oraz pieczarkami. Zaraz po zrobieniu zdjęcia wszystko wymieszałam i zajadałam się moim nieporządnym obiadem z dużą przyjemnością. Polecam to i Wam.


Składniki (2 porcje)
100g kaszy gryczanej
pół pęczka botwinki z buraczkami oraz listkami
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1oog małych pieczarek
100g kulek mozzarelli
kilka pomidorków koktajlowych
1 awokado
2 łyżka masła
sól, pieprz

więcej»

Chociaż wiosna i lato zachęcają raczej do lekkich potraw, to jednak czasem człowiek musi zjeść coś konkretnego. Do tego najlepiej jeśli nie trzeba spędzać pół dnia przy kuchni a efekt na talerzu jest perfekcyjny.


Dziś mogę zaproponować naprawdę ciekawe rozwiązanie problemu szybkiego niezbyt skomplikowanego i jednocześnie pysznego obiadu – zupę porową z mielonym mięsem. Moje dzieci patrzyły na nią z nieufnością dopóki nie spróbowały. Potem prosiły o dokładkę.


Przepis pochodzi z książki „Ekspresowe potrawy rodzinne".


Składniki:
2 pory
500g mielonego mięsa
1l bulionu warzywnego
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
200ml śmietanki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki oleju
sól, pieprz
½ pęczka natki pietruszki

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony