Ostatnie komentarze
07Gru2018
godz. - 16:24

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta …. puszyste ciasto z żurawinami

Share

Co roku tuż po wszystkich świętych w sklepach pojawiają się ozdoby choinkowe a sprzedawcy przekonują nas, że natychmiast trzeba zacząć kupować świąteczne podarunki. Mam wrażenie, że co roku ten świąteczny amok zaczyna się odrobinę wcześniej. Niezależnie od sklepowego szaleństwa im bliżej świąt tym częściej mamy ochotę na łazanki z grzybami, śledzie czy makowiec.


Grudzień w kuchni kojarzy mi się z korzennymi przyprawami oraz z żurawiną. Często robię wtedy słodko-kwaśny żurawinowy kisiel, albo dodaję owocowy mus do deserów. Dziś proponuję wykorzystać świeże żurawiny do przygotowania błyskawicznego ciasta. Było doskonałe w smaku, delikatne w konsystencji a moje dzieci poprosiły od razu, żeby niedługo zrobić je jeszcze raz.


Składniki:
200g mąki
100g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
250g masła
150g brązowego cukru
3 jajka
150g świeżej żurawiny


Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blaszkę na babkę z kominkiem wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Utrzyj masło z cukrem na jasną masę. Ciągle ucierając dodawaj stopniowo jajka i mąki. Na koniec dodaj żurawinę i wymieszaj delikatnie. Ciasto przełóż do blaszki i piecz około 50-55 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.


Smacznego!


Spróbuj także
Na świątecznym stole - piernik z powidłami
Cytrusowe ciasto na mące ryżowej
Ciasto żurawinowo-jabłkowe

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony