Wakacje na Sardynii to był dla nas czas całkowitego lenistwa i objadania się świeżymi smakołykami kupowanymi na straganach na lokalnym bazarku. Pomidory, figi, brzoskwinie, opuncja figowa i przede wszystkim owoce morza – asortyment ogromny. Na bazarek przyjeżdżał starszy pan, który z wielkiej miski pełnej wody sprzedawał sercówki złowione wcześnie rano. Każdemu dodawał w gratisie pęczek pietruszki pewnie też z własnego ogródka. Jego żona obok sprzedawałam świeżutkie figi. Oboje po włosku opowiadali nam co można z nimi zrobić i jak przygotować aby były najpyszniejsze. Na nasze „non capisco" nie zwracali uwagi a po dwóch wizytach witali nas jak dobrych znajomych. Dziś wspominkowy obiad: tagliatelle z sercówkami w sosie winnym. Pyszne i proste danie – polecam!


Składniki (4 porcje)
350g tagliatelle
2-3 duże garście świeżych sercówek
1 nieduży por
1 szalotka
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
350ml białego wytrawnego wina
100ml śmietanki (opcjonalnie)
pęczek natki pietruszki

więcej»

Chyba wszyscy z pokolenia wychowującego się w trudnych czasach doskonale pamiętają smak kogla-mogla, jajek ukręcanych z cukrem na jasnożółty prawie biały puch. Wielu z nas skutecznie zaspokajał głód na słodycze. Później, kiedy o czekoladowe specjały było nieco łatwiej dodawaliśmy do niego łyżeczkę kakao i deser nabierał zupełnie innego charakteru. Dzisiaj nikt nie namówiłby mnie na zjedzenie surowego jajka, ale dla mojego męża w dalszym ciągu jest to jeden z najlepszych smakołyków. Dziś przygotowałam mega wielką porcję luksusowego kogla-mogla, nałożyłam go na owoce leśne i przygotowałam niebiański deser. Przestrzegam tych, którzy dbają o linię, że to słodka bomba, ale naprawdę trudno jej się oprzeć. Gorące pachnące soczyste owoce leśne, słodki lekko ciągnący kogel-mogel i chrupiąca skorupka to trio doskonałe. Polecam na poprawę humoru w szczególnie paskudne zimowe popołudnie. Wyobraźcie sobie: ciemno i zimno za oknem a na stole pachnąca owocami gorąca i słodka rozkosz...


Składniki (4 porcje)
500g różnych owoców leśnych
4 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka masła

więcej»

Coraz częściej potrzebujemy czegoś co rozgrzej nas wewnętrznie. Teraz w zimnej połowie roku takie dania są szczególnie w cenie. Sycą i rozgrzewają szczególnie po weekendowym spacerze. Jesień i zima, to przecież doskonałe pory roku na aktywne spędzanie wolnego czasu. Zbędne kilogramy w tym czasie lubią się szczególnie ukrywać w „strategicznych" częściach naszego ciała. Najpierw niepostrzeżenie poluzowujemy pasek od spodni a potem pozostaje już tylko dres. Zatem od dzisiaj (jeśli jeszcze ktoś nie stosuje tej metody) najpierw na intensywny spacer a potem na pyszny rozgrzewający obiad. I miło i zdrowo! Polecam!


Składniki:
500g mięsa wołowego na gulasz
1 łyżka mąki
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
1 szalotki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
750ml bulionu wołowego
2 łyżki oleju
4-5 ziarenek jałowca
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
1 czerwona papryka
200g kukurydzy konserwowej
200g czerwonej fasoli konserwowej
50ml whisky
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony