Jednym z trudnych dań serwowanych na podwieczorek w moim przedszkolu był kisiel, o trudnym do zdefiniowania smaku, z tartym na tarce jabłkiem. Nie wiem czy w mojej grupie przedszkolnej była choć jedna osoba, która z własnej woli ze smakiem zjadała to danie. Do niedawna kisiel i jabłka była to kombinacja, której unikałam jak ognia. Ostatnio postanowiłam odczarować to połączenie. Zrobiłam kisiel jabłkowy. Aksamitny i pyszny a podałam go z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Całość pięknie się prezentowała i smakowała wyśmienicie.


Składniki:
3 duże jabłka
3-4 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki syropu klonowego
kawałek kory cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150g jogurtu naturalnego
owoce

więcej»

Food bowl to po mojemu po prostu pyszna miska i chyba od jakiegoś czasu jeden z moich ulubionych pomysłów na szybkie obiady. Inspiracją do tworzenia innych kompozycji jest z pewnością instagram i zdjęcia pięknych kolorowych dań podawanych właśnie w miseczkach. Food bowl to nie tylko śniadania ubrane w kwiaty, owoce, orzechy i nasiona. To również obiady, bo przecież do miski można włożyć niemal wszystko tworząc zdrowe, zbilansowane danie, które doskonale smakuje, interesująco wygląda, łatwo się je i bezpiecznie przewozi do pracy.


Dziś moja propozycja dania food bowl: komosa ryżowa, pieczone rzodkiewki, feta, pomidorki koktajlowe i pistacje. Słowem pycha! Jeszcze tylko spora porcja natki pietruszki, łyżka albo widelec i można pałaszować. Do dania dodałam olej sezamowy. Dodajcie go do potrawy bezpośrednio przed podaniem, bo nie powinno się go podgrzewać do temperatury wyższej niż 70stC. Gorąco polecam!


Składniki (2 porcje)
100g komosy ryżowej
8-10 rzodkiewek
100g sera feta
6-8 pomidorków koktajlowych
3 łyżki natki pietruszki
2 garście pistacji
2-3 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz

więcej»

Kiedy przygotowywałam te niezwykle proste ciasteczka mój syn chodził wokół mnie dopytując co to będzie. Cudem uratowałam upieczone słodkie chipsy, bo smakowały tak doskonale, że znikały w mgnieniu oka. Właściwie mogłabym nic więcej nie robić. Przygotowałam do nich jednak prościutki, odświeżający cytrynowy krem z serka mascarpone. Do tego owoce, odrobina czekolady i pyszny szybki deser gotowy. Mój syn nazwał go „słodkim burrito". Nazwa przyjęła się od razu. Z pewnością jeszcze przygotujemy go nie raz. W końcu sezon na najpiękniejsze owoce świata widać już na horyzoncie.


Składniki (18 ciastek)
3 tortille
100g masła
150g brązowego cukru
250g serka mascarpone
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
dowolne owoce
50g czekolady

więcej»

Grecka sałatka to chyba jedna z moich ulubionych dań kolacyjnych. Bardzo lubię połączenie pomidorów, oliwek, sera feta i uprażonych pestek słonecznika. Nigdy nie dodaję do niej surowego ogórka. Nie tylko dlatego, że podobno nie powinno się łączyć pomidorów z surowym ogórkiem w jednym daniu ale raczej dlatego, że smakowo zupełnie mi tu nie pasuje. Uwielbiam również zielone szparagi. Postanowiłam więc dzisiaj połączyć oba smaki i powstała wariacja na temat greckiej sałatki. Zaskakujące jak doskonale pasują do reszty składników tej tradycyjnej pysznej sałatki.


Składniki (2 porcje)
2 garście roszponki
10-12 pomidorków koktajlowych
8-10 czarnych oliwek
pół czerwonej papryki
150g sera feta
pół pęczka zielonych szparagów
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

 

 

Tegoroczne przygotowania do Wielkanocy zostały w naszym domu lekko przesłonięte przygotowaniami do egzaminów ósmoklasisty. Przed nami natomiast nerwowy czas rekrutacji do szkół średnich. Postanowiliśmy na chwilę zapomnieć o tym wszystkim i w czasie świąt tylko odpoczywać.


Życzę Wam ciepłych, pogodnych, wiosennych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Niech każdy z nas odnajdzie w nich to, czego potrzebuje najbardziej: rodzinnej atmosfery, odpoczynku, chwili refleksji przy filiżance kawy i świątecznym mazurku. Wyjdźcie na wiosenny spacer, cieszcie się słońcem i budzącą się do życia przyrodą.


Wesołych Świąt Wielkanocnych!

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony