Ostatnie komentarze
16Cze2020
godz. - 20:52

Lekka letnia kolacja - sałatka z gotowanym łososiem i szparagami

Share

Dziś proponuję na kolację lekką sałatkę z pazurem. Gotowany łosoś, chrupiące szparagi, odświeżający ogórek a do tego chrzanowy sos z charakterem. Ta letnia sałatka jest doskonała jako przekąska, drugie śniadanie lub elegancka kolacja. Świetnie sprawdzi się jako piknikowe danie zapakowane w szczelny pojemnik lub słoik. W tym roku dalsze wyjazdy stoją pod ogromnym znakiem zapytania, warto więc może zaplanować krótsze wyjazdy piknikowe i zjeść coś pysznego na łonie natury.


Składniki (2 porcje)
200g łososia
pęczek szparagów
świeży ogórek
1 czerwona papryka
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka
100g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżki chrzanu
500ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie


Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki.
Łososia pokrój w sporą kostkę i ugotuj w bulionie z listkami laurowymi i zielem angielskim. Szparagi ugotuj al dente i pokrój w 1,5cm kawałki. Ogórka, paprykę pokrój w kostkę. Jogurt wymieszaj z majonezem i chrzanem. Wymieszaj ogórka paprykę i szparagi. Dodaj sos chrzanowy i wymieszaj. Dodaj kawałki łososia i szczypiorek i delikatnie wymieszaj. Nałóż sałatkę do miseczek. Podaj z jajkiem i resztą szczypiorku.


Smacznego!


Spróbuj także:
Owocowa sałatka z łososiem i serem mozzarella
Inne spojrzenie na grecką sałatkę
Zielono mi – odświeżająca sałatka z serem feta

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony