Dziś rodzina miała ochotę na pierogi. Farsz miał być bez mięsa. Wybór więc padł na ciecierzycę. Jest ona skarbnicą białka, obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Ma niski indeks glikemiczny a zawarty w niej błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi. Warto pamiętać o jej zaletach i włączyć do codziennej diety.
Poduszeczki podajcie z waszym ulubionym sosem i warzywami. Mimo tego, że najlepsze są na ciepło, to smakowały nam na zimno i sprawdziliśmy, ze nadają się również do odgrzania.
Składniki (12 szt.)
1 opakowanie ciasta francuskiego
200g ugotowanej ciecierzycy
pół papryki
2 ząbki czosnku
pół cebuli
4 suszone pomidory
3 łyżki oliwy z pomidorów
6-8 czarnych oliwek
łyżka masła
2 łyżki mleka
Rozgrzej piekarnik do 185stC. Przykryj blachę papierem do pieczenia.
Cebulę, czosnek, paprykę i oliwki pokrój w drobną kostkę zeszklij je na maśle. Nie przyrumieniaj. Pomidory odsącz z oliwy i pokrój w kostkę. Ciecierzycę rozgnieć widelcem. Dodaj warzywa z patelni, pomidory, oliwę z pomidorów i wymieszaj. Z ciasta francuskiego wykrój kółka o średnicy 7 cm. Na kółka nakładaj łyżeczkę farszu i sklejaj. Nie dociskaj zbyt mocno, żeby ciasto francuskie w piekarniku miało szansę się rozwinąć. Wierzch poduszeczek posmaruj mlekiem. Piecz 25-30 minut.
Smacznego!
Spróbuj także
Pierożki z ciasta francuskiego
Pierogi z boczniakami
Pierogi ze szpinakiem