Ostatnie komentarze
12Cze2020
godz. - 23:02

Kaszotto z chorizo w meksykańskim stylu

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Chorizo to moja ulubiona paprykowa kiełbasa. Ta tradycyjna hiszpańska kiełbasa robiona jest z wieprzowiny. Ma mocny zapach i paprykowy smak, który trudno pomylić z czymś innym. Charakterystyczną cechą chorizo jest jej główna przyprawa: słodka wędzona czerwona papryka.


Dziś przygotowałam ciekawe kaszotto w meksykańskim stylu właśnie z tą pyszną aromatyczną kiełbasą. Po raz pierwszy połączyłam również dwa rodzaje kaszy: niepaloną kaszę gryczaną oraz drobną kaszę jęczmienną. Danie było naprawdę pyszne i sycące ale dosyć lekkie. Polecam.


Składniki (4 porcje)
100g niepalonej kaszy gryczanej
100g kaszy jęczmiennej
200g chorizo
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka czerwonej fasoli
4 łyżki szczypiorku
1 łyżka masła
150ml wytrawnego białego wina
750ml bulionu
cytryna


Chorizo pokrój w cienkie paseczki. Czosnek, cebulę i chili posiekaj drobno. Na patelni roztop masło dodaj czosnek, cebulę, chili i chorizo i podsmaż lekko. Dodaj oba rodzaje kaszy i smaż aż ziarenka będą całe otoczone tłuszczem i lśniące. Dolej wino i gotuj aż odparuje. Dolej połowę bulionu i gotuj aż odparuje. Dodaj resztę bulionu i dalej gotuj mieszając od czasu do czasu. Po 15-17 minutach gotowania kasza powinna być miękka ale nadal chrupiąca. Dodaj odcedzoną czerwoną fasolę. Gotuj 3-4 minuty. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i skrop sokiem z cytryny.


Smacznego!


Spróbuj także:
Kaszotto ze szparagami i suszonymi pomidorami
Tarta z chorizo i porem
Moje pęczotto z kurkami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony