Ostatnie komentarze
20Sty2017
godz. - 09:35

Cytrynowe mega babeczki

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Dziś chciałabym wam zaproponować cytrynowe mega babeczki. Możecie je podać z cukrem pudrem, lukrem lub kremem z serka. Dodajcie jeszcze owoce i będziecie mieli piękny deser.


A dlaczego te babeczki są mega? Składników do zrobienia babeczek jest naprawdę niewiele i są tak proste, że zawsze mamy je w kuchni. Są również wyjątkowo proste w wykonaniu. Jedyna czynność poza przygotowaniem składników to mieszanie a mieszać większość z nas potrafi przecież doskonale.


Potem tylko 20 minut pieczenia i już można jeść. No i smak też jest mega: mega cytrynowy i mega pyszny. Koniecznie wypróbujcie, bo to taki rodzaj deseru, który możecie przygotować, kiedy zaskoczą was niespodziewani goście lub kiedy dzieci domagają się czegoś na deser. Wszystkie gospodynie wiedzą, że czasem takie przepisy są na wagę złota.


Składniki (12 babeczek)
babeczki
2 jajka
125g mąki pszennej
100ml oleju
100g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok i skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka esencji cytrynowej
dekoracja
200g serka ricotta
3 łyżeczki cukru pudru
łyżeczka esencji cytrynowej
łyżeczka skórki z cytryny
owoce


Rozgrzej piekarnik do 175stC.
Wszystkie składniki babeczek włóż do miski i miksuj przez 4-5 minut. Masa powinna być lśniąca i puszysta. Foremki babeczek wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Masę nałóż do foremek i piecz przez 20-25 minut.
Serek ricotta ubij z cukrem pudrem esencją cytrynową i skórką z cytryny na puszystą masę.
Ostudzone babeczki udekoruj masą z serka i owocami.


Smacznego!


Spróbuj także
Mini babeczki z owocami
Trochę mniej słodko – limonkowy mus
Mini serniczki z truskawkami

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony