Czekoladowa pascha
Na polskim wielkanocnym stole królują baby, mazurki, serniki i makowce. Jednym z typowych wielkanocnych wypieków jest również pascha. Przywędrowała na polski stół z północnej Rosji. Tradycyjnie robi się ją z twarogu, śmietany, masła, jajek, cukru i bakalii.
W naszym domu na święta przygotowuje ją moja bratowa. Wszyscy lubimy ten słodki kremowy deser. Chyba największym jej wielbicielem jest mój mąż, który ostatnio zażyczył sobie paschę również w Boże Narodzenie.
Dziś chciałabym zaproponować Wam inną, czekoladową, wersję tradycyjnej wielkanocnej paschy. Przypadła ona do gustu szczególnie moim dzieciom, które dodatkowo poprosiły mnie o grubą czekoladową polewę. Powstał deser dla wielbicieli czekolady, który na stałe wejdzie do naszego jadłospisu, chyba nie tylko wielkanocnego.
Przepis pochodzi z internetowej książki kulinarnej Lidla.
Składniki:
500g twarogu
150g gorzkiej czekolady
100g masła
30g kakao
3 łyżki syropu klonowego
100g suszonej żurawiny
100g orzechów
1 łyżka skórki z cytryny
polewa czekoladowa do dekoracji