Wakacje mają jedną podstawową właściwość: pokazują jak dużo czasu zajmuje współczesna szkoła. Kiedy teraz myślę, o nauce, projektach, prezentacjach, które są właściwie obowiązkiem mojej córki a pochłaniają w znacznej mierze również mój prywatny czas, to świeżo ufarbowany włos mi się jeży na głowie. Minęły już prawie wakacje a ja jeszcze porządnie nie odpoczęłam. Delektuję się więc wolnym popołudniowym czasem i celebruję kolacje.
Dziś propozycja na prostą ale pyszną sałatkę z zielonej fasolki szparagowej z łososiem. Jeśli nie lubicie mocnego smaku czosnku opuśćcie ten składnik, albo dodajcie go mniej.
Składniki:
250g zielonej fasolki szparagowej
100g łososia wędzonego na zimno
pół czerwonej papryki
6 suszonych pomidorów z oliwy
ząbek czosnku
5 orzechów włoskich
1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
4 łyżki oliwy z pomidorów
sól pieprz
Fasolę ugotuj al dente, odcedź i przelej zimną wodą. Paprykę, pomidory, łososia pokrój na mniejsze kawałki. Cebulkę wraz ze szczypiorkiem i orzechy posiekaj niezbyt drobno. Szczypiorek pokrój na cieniutkie plasterki. Wymieszaj składniki i dopraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą z suszonych pomidorów.
Smacznego!