Ostatnie komentarze
09Wrz2016
godz. - 18:16

Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta

Share

Wiele lat temu vademecum wiadomości dla młodych gospodyń domowych była „Kuchnia Polska". Zawierała ona nie tylko przepisy na typowe dania z polskiego stołu jak i bardziej egzotyczne dania z dziczyzny, ryb i owoców morza. Autorzy zamieścili w niej również przepisy na domowe nalewki i ziołowe lekarstwa, podpowiedzi jak udekorować dom i dbać o domowe ognisko.


Książka cieszyła się dobrą opinią i zainteresowaniem i doczekała się wielu wznowień. Ostatnie wydania skupiły się wprawdzie głównie na przepisach, ale i tak warto do niej zajrzeć. Każda z gospodyń domowych ma swoje własne ulubione źródła przepisów i porad domowych. Czasem jest to prasa, czasem kolejne tomy książek konkretnego wydawnictwa, czasem strony internetowe.


Mnie szczególnie przypadła do gustu strona Lidla. Wiem, że przepisy w niej zawarte są nastawione na promocję produktów sprzedawanych w sklepie ale i tak lubię w wyszukać w niej jakąś smakowitą propozycję. Czasem staram się wiernie je odtworzyć, czasem traktuję je tylko jako inspirację.


I tym razem strona Lidla mnie nie zawiodła. Znalazłam w niej przepis na sałatkę z soczewicy, gruszki i sera feta. Na pierwszy rzut oka składniki zupełnie do siebie nie pasują, ale kompozycja zaskakuje ciekawym smakiem. Od siebie do przepisu dorzuciłam migdały oraz natkę pietruszki. W mojej opinii wzbogaciły smak sałatki.


Składniki:
100g czerwonej soczewicy

1 gruszka

1 awokado
100g sera feta
garść siekanych migdałów
garść siekanej natki z pietruszki
sos:
pół cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta cynamonu
łyżeczka miodu
sól, pieprz


Do gotującego się bulionu wrzuć soczewicę. Gotuj ją 5 minut, na małym ogniu pod przykryciem. Zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na kolejne 5 minut. Zdejmij pokrywkę i zostaw soczewicę do lekkiego przestygnięcia. Wymieszaj w miseczce sok z cytryny, oliwę, miód, cynamon, sól i pieprz. Dodaj do soczewicy, wymieszaj odstaw do lodówki na godzinę. Obierz awokado. Gruszkę i awokado pokrój w paski i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Migdały upraż na suchej patelni. Wymieszaj soczewicę z gruszką, awokado, migdałami i natką z pietruszki. Na wierzch pokrusz ser feta. Odstaw do lodówki na pół godziny.


Smacznego!

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony