Placki ziemniaczane to klasyka na polskim talerzu. Na szczęście nawet podczas najtrudniejszych czasów ziemniaki, cebula i olej zawsze były w kuchni. Znam domy, w których podaje się je ze śmietaną, konfiturami, w wersji bardziej konkretnej z gulaszem mięsnym lub warzywnym. W moim domu najchętniej zjadaliśmy je po prostu z cukrem.
Moje dzisiejsze placki miały być w wersji wytrawnej. Udało mi się to tylko częściowo, bo mój syn oznajmił, że wchodzą w grę tylko na słodko. Z cukru tym razem zrezygnowała moja córka, która pochłonęła furę placków z ... niczym.
Dorosłym zaproponowałam nieco inne dodatki: gęstą kwaśną śmietanę, wędzonego na zimno pstrąga łososiowego oraz koperek. Były pyszne. Zróbcie i spróbujcie sami. Polecam!
Składniki:
1kg ziemniaków
pół cebuli
5 łyżek mąki
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
na wierzch: kwaśna śmietana 18%, wędzony pstrąg, gałązki koperku
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki włóż na sitko i odciśnij. Płyn po odsączeniu ziemniaków odstaw na parę minut, odlej wodę a osadzony na dnie krochmal dodaj do startych ziemniaków. Cebulę zetrzyj na tarce. Dodaj cebulę, mąkę, jajka i jogurt dodaj do ziemniaków. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Nakładaj łyżką na rozgrzany olej smaż na złoto z obu stron. Zdejmij z patelni na ręcznik papierowy, żeby placki odsączyć z tłuszczu. Na każdy placek nałóż kleks śmietany i kawałek wędzonej ryby. Udekoruj gałązkami koperku.
Smacznego!
Spróbuj także:
Ziemniaczane kotleciki
Kotlety z kaszy jaglanej z cieciorką
Placuszki z cukinii