Ostatnie komentarze

Zaczął się sezon szparagowy więc szparagi jemy teraz bardzo często. Zupy sałatki dania obiadowe i przekąski - właściwie chyba nie podawałam szparagów jeszcze tylko z dżemem wiśniowymMrugnięcie, bo szparagi z owocami już były. Dziś mega szybkie i proste ale wyjątkowo smaczne danie obiadowe ze szparagami w roli głównej oczywiście. Do makaronu dodałam sos serowy z sera gorgonzola oraz niesolone pistacje. Danie prezentuje się naprawdę smakowicie. Szkoda, że sezon szparagowy jest taki krótki.


Składniki (2 porcje)
150g penne
1 pęczek szparagów
150g 30% śmietanki
100g sera gorgonzola
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki masła
garść pistacji
pieprz

więcej»

Pad thai to zdecydowanie ulubione danie mojej córki. Najczęściej wybiera pad thaia z krewetkami, ale danie z tofu lub kurczakiem też jest akceptowane. Ponieważ robimy je dość często w domu eksperymentujemy i dodajemy do niego różne dodatki. Baza jednak zawsze zostaje ta sama. Pyszny pszenny makaron, omlet, tofu, kiełki fasoli, orzeszki i doskonały sos, którego przygotowaniem zajmuje się nasz pad thaiowy mistrz czyli moja córka. Tym razem wykorzystałam filety z łososia i szparagi, które właśnie zaczęły pojawiać na straganach. A jaki jest Wasz ulubiony zestaw do pad thaia?


Składniki (4 porcje)
300g makaronu ryżowego lub pszennego
4 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
300g świeżego szpinaku
200g naturalnego tofu
5 łyżek kiełków fasoli mung
1 łyżka masła
sos:
5 łyżek sosu rybnego
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
3 łyżki cukru
2 łyżki posiekanej papryczki chili
Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Możesz go lekko podgrzać, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

więcej»

Obiad bez mięsa? Da się? Pewnie, że tak. Teraz, kiedy wszędzie można poczytać o zamiennikach, suplementach da się skomponować danie w stylu „bez". Jedną z najsympatyczniejszych książek kucharskich o dietach „bez" z teorią oraz ciekawymi przepisami jest wydana przez Lidl książka „Jeść zdrowiej". Znajdziecie w niej szczegóły na temat diety bezmięsnej, diety całkowicie wegańskiej, bez nabiału, bez jajek, bez glutenu. Przeglądam ją co jakiś czas szukając inspiracji. Dziś moja propozycja dania obiadowego bez mięsa. Zastąpiłam go tofu oraz ciecierzycą. Proponuję boczniaki, tofu, ciecierzycę i szpinak w sosie curry. Podałam je z ryżem ale właściwie będzie równie pyszne z kaszą kluseczkami lub pieczywem. Spróbujcie bo watro!


Składniki (4 porcje)
200g naturalnego tofu
150g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
200g boczniaków
1 świeża czerwona papryka
1 szalotka
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
300g świeżego szpinaku
400ml mleczka kokosowego
2 łyżki oleju
2-3 łyżeczki żółtej pasty curry
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz

więcej»

Pierwszy dzień wiosny w tym roku zupełnie nie był wiosenny. Lodowaty wiatr, deszcz na przemian ze śniegiem i błoto pod nogami. Przysłowiowego psa żal z domu wypędzić. Niestety rzeczywisty przyjaciel na czterech łapach żądał spacerów w tym przynajmniej jednego naprawdę długiego. Po powrocie jedyne o czym marzyłam to miska gorącej aromatycznej zupy. Na szczęście przygotowanie paprykowej zupy z parmezanem zajmuje tylko kilka chwil i można rozkoszować się przyjemnym ciepełkiem rozlewającym się po całym ciele. Ktoś kto wymyślił zupy był bardzo mądrym człowiekiem.


Przepis na to danie pochodzi z książki kulinarnej TM ale bez problemu przygotujecie je w zwykłym garnku. Podajcie ją z ziołowymi grzankami. Nam tak smakuje najbardziej.


Składniki:
150g żółtej papryki
150g czerwonej papryki
1 szalotka
100g startego parmezanu
1 łyżka masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
500ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
50ml 30% śmietanki

więcej»

Uwielbiamy wszelkie kotlety, również te które tylko z wyglądu udają kotlety mielone w środku nie mają grama mięsa. Od bardzo dawna nie muszę ukrywać tego faktu przed dziećmi, które pokochały warzywne i „kaszowe" kotlety równie mocno jak ja. Czasem podaję je ze świeżą sałatką a czasem, tak jak tym razem, podaję je z gęstym warzywno-pomidorowym sosem. W obu wersjach możecie bez obaw pozwolić sobie na zjedzenie dokładki. Uwielbiam takie obiad do syta i bez wyrzutów sumienia. Jeśli zrobię więcej kotletów następnego dnia zjadamy je na zimno. Amatorów nigdy nie brakuje.


Składniki:
kotleciki:
100g suchej kaszy jaglanej
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 marchewka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki parmezanu
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
½ łyżeczki curry
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sos:
500ml passaty pomidorowej
1 żółta papryka
1 cebula
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 łyżeczka oregano
garść czarnych oliwek

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony