W Polsce bardzo brakuje mi zaufanego miejsca, gdzie mogłabym kupić świeże ryby i owoce morza. Kupuję więc ryby, ale to zwykle loteria. Kiedy podczas naszej ostatniej wyprawy do Hiszpanii okazało się, że dwie ulice dalej jest targ z dużym rybnym sektorem bardzo się ucieszyłam. Targ ten w niczym nie przypomina bazarków, które znamy jeszcze sprzed paru lat w Polsce. Ciekawy architektonicznie budynek a w środku czysto, miło i ... familiarnie. Już podczas drugiej wizyty sprzedawcę rozpoznawali nas i pozdrawiali. Od obfitości produktów może zakręcić się w głowie i naprawdę trudno zdecydować co kupić najpierw. Najlepsze jest jednak to, że można wybrać cokolwiek a będzie świeże i pyszne a jutro można przyjść po coś zupełnie innego. Urzekło mnie również to, że kiedy wybraliśmy ryby sprzedawca bez słowa obrał je, wypatroszył tak, że wystarczyło umyć i można było gotować. Na pierwszy obiad były oczywiście owoce morza, ale na drugi musiały być ryby a konkretnie sola. Sprzedawca doradzał, żeby nie kombinować z przyprawami, wystarczy masło, sól, pieprz trochę pietruszki i cytryna.


Skorzystałam z rady i tak właśnie przygotowałam rybę. Podałam ją z karczochami, świeżą sałatką i bagietką. Wy możecie skorzystać z mojej rekomendacji lub przygotować swoją własną kompozycję. Diabeł tkwi tylko w jednym szczególe – trzeba znaleźć rzeczywiście świeżą rybę.


Składniki:
2 tuszki (lub filety) z soli
2 łyżki klarowanego masła
pół cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

więcej»

Walentynki - jedni je lubią, inni nie cierpią. Niezależnie od tego każdy dzień jest dobry, żeby zjeść coś pysznego w miłym towarzystwie. Więc czemu nie zrobić tego właśnie w walentynki?


Dziś propozycja łatwego ale pysznego deseru dla dwojga. Lekki, słodki mus z białej czekolady na basie aquafaby świetnie komponuje się z kwaskowymi porzeczkowymi konfiturami. Możecie oczywiście użyć dowolnych innych ale polecam raczej mniej słodkie o zdecydowanym smaku.


Składniki (2 porcje)
100ml aquafaby
100g białej czekolady
200g czerwonej porzeczki
1 łyżeczka cukru pudru

więcej»


Składniki (2 porcje)
4 nieduże macki ośmiornicy
4 garście mieszanki sałat
kilka pomidorków koktajlowych
kilka czarnych oliwek
2 łyżki małych kaparów lub kilka dużych
cytryna
marynata:
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
sól, pieprz

więcej»

Lubię zabiegane dni. Nawet jeśli wieczorem padam na nos mam poczucie dnia wykorzystanego na maksa. Jestem zadowolona szczególnie kiedy w ciągu dnia wszystko idzie zgodnie w planem a kolejne kroki udaje się zrealizować. W takie dni warto więc mieć w zanadrzu kilka błyskawicznych przepisów, które pozwolą na przygotowanie pysznego domowego posiłku.


Doskonale w takich sytuacjach sprawdzają się makarony z domowym pesto lub domowymi sosami. Najczęściej przygotowuję bazyliowe pesto, lub ale to wyłącznie dla siebie czerwone pesto z suszonych pomidorów. Dobre są również pomidorowe sosy. Dziś postawiłam na śmietanowy sos curry z szynką parmeńską. Dodatek czarnych oliwek i natki pietruszki były zwieńczeniem tego szybkiego i smacznego dania.


Składniki (2 porcje)
150g makaronu
150g szynki parmeńskiej
1 ząbek czosnku
1 szalotka
papryczka chili
1 łyżka masła
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka curry
10 czarnych oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

więcej»

Mam kilka smacznych zup, które ratują mnie w sytuacji kiedy trzeba zrobić coś ciepłego do jedzenia a czasu i chęci jak na lekarstwo. Należą do nich zupa pomidorowa, zupa krem z zielonego groszku, zupa krem z cukinii a od niedawna również zupa serowa. Robiłam ją już dawno w wersji bardzo prostej ale tym razem korzystając z przepisu Pana Jakuba Kuronia przygotowałam ją w wersji neapolitańskiej z boczkiem, marchewką i papryką. Moja starsza wersja zupy odpada w przedbiegach. Przygotowałam do niej chrupiące grzanki, ale dobrze sprawdzi się również groszek ptysiowy albo po prostu chrupiąca bagietka. Zachwycone dzieci zjadły obiad z dokładką. Polecam.


Składniki:
300 g serków topionych
1l wywaru drobiowego lub warzywnego
100 g boczku pokrojonego w paski
1 por
1 marchewka
1 kawałek selera
1 pietruszka
1 słodka podłużna czerwona papryka
2 posiekane ząbki czosnku
łyżka oleju
1 łyżeczka masła
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz
grzanki, groszek ptysiowy lub świeże pieczywo
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony