Ciasto żurawinowo-jabłkowe
Najsłabszą stroną mojego ciasta żurawinowo-jabłkowego jest jego wygląd. Nie wygląda imponująco za to smakuje tak, że zniknęło z blaszki jeszcze zanim dobrze wystygło. Moje dzieci orzekły, że to kolorowa szarlotka i rzeczywiście coś w tym jest. Jabłka z cynamonem to przecież podstawa szarlotki - jednego z moich ulubionych ciast. Jednak kwaśne żurawiny nadają mu świeżości i ciekawego wyglądu. Dla mojego syna najważniejszą częścią tego ciasta była kruszonka. Musiałam go odganiać od blaszki, bo inaczej ciasto zostałoby niechybnie objedzone z całego chrupiącego wierzchu.
Składniki (blaszka 18 na 26cm):
ciasto
200g mąki
150g masła
3 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
200g białego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
owoce
250g świeżej żurawiny
1 jabłko
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu