22Lis2017
godz. - 10:33

Cytrynowe cukiniowe babeczki

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Od kiedy znalazłam na stronie www.gotujzcukiereczkiem.pl przepis na cytrynowe muffinki z dodatkiem cukinii postanowiłam je zrobić. Moje dzieci patrzyły na składniki z lekkim zdziwieniem. Cukinia i słodkie wypieki nie idą według nich w parze. Argument, że do placków z cukinii zawsze dodają cukier jakoś ich nie przekonał. Mojemu mężowi babeczki przypominały babkę cytrynową, którą przed wielu laty piekła jego babcia. Mnie po prostu bardzo smakowały. Były, przez krótko ponieważ zniknęły błyskawicznie, delikatnie cytrynowe, wilgotne, niezbyt słodkie. Po prostu idealne.


Gdybym nie wiedziała, że składnikiem jest cukinia nigdy bym nie uwierzyła. Spróbujcie, bo naprawdę warto.


Składniki (12 babeczek):
babeczki:
200g mąki pszennej,
szczypta soli
½ łyżeczki sody,
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru,
skórka starta z 1 cytryny,
łyżka soku z cytryny,
2 jajka,
150ml oleju,
łyżeczka esencji waniliowej
łyżeczka esencji cytrynowej,
210g startej na średnich oczkach cukinii
lukier:
3 łyżki mleka
10 łyżek cukru pudru
łyżeczka esencji cytrynowej


Rozgrzej piekarnik do 170stC. Do muffinkowej blaszki włóż papilotki.
W misce wymieszaj suche składniki mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszaj cukier ze skórką cytrynową. Dodaj jajka, olej, sok z cytryny i obie esencje. Wymieszaj bardzo dokładnie. Dodaj suche składniki i wymieszaj. Cukinię ze skórą zetrzyj na średniej tarce, nie odciskaj, nie wylewaj płynu. Dodaj cukinię wraz z sokiem do masy jajecznej i wymieszaj. Nałóż ciasto do papilotek i piecz 25-30 minut. Przygotuj lukier. Wymieszaj dokładnie mleko z cukrem pudrem i esencją cytrynową. Upieczone i ostudzone babeczki polej lukrem.


Smacznego!


Spróbuj także
Dyniowe babeczki z czekoladą
Pełnoziarniste czekoladowe babeczki z malinami
Babeczki jaglane z żurawinami

 

Komentarze (2)
dodaj komentarz+
  • <a href= codojedzenia. " title=" codojedzenia. "/>
    Często dodaję cukinię do wypieków! Są przez to wilgotne i ładnie wyglądają, podobnie jak twoje babeczki
    dodano: 26.11.2017, godz.- 08:53
    • domowypatchwork
      Ja cukinię dodawałam po raz pierwszy i z pewnością nie po raz ostatni. Były rzeczywiście doskonałe :-)
      domowypatchwork
      dodano: 27.11.2017, godz.- 21:44
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony