Ostatnie komentarze
19Wrz2016
godz. - 07:29

Sałatka z fasolką i grillowaną brzoskwinią

Share

Czasami intrygują mnie przepisy na sałatki, w których jest minimalna ilość składników. Dwa, trzy połączone sosem sprawiają że jemy niewiarygodną, zaskakującą kompozycję. Podobno najtrudniej wpaść na najprostsze pomysły.


Dziś pomysł na sałatkę, w której również składników jest bardzo niewiele. Jej tajemnicą jest grillowana brzoskwinia, która ma ciekawy smak i wygląda bardzo dekoracyjnie. Pamiętajcie jednak, żeby wybrać dojrzałe, ale twarde owoce. Muszą być słodkie ale nie mogą rozpaść się podczas grillowania. Doskonałym dodatkiem do niej są orzechy. Ja dodałam włoskie, ale równie dobrze możecie dodać orzechy pekan lub po prostu uprażone na suchej patelni migdały.


Składniki (2 porcje):
300g fasolki szparagowej
100g sera pleśniowego
1 brzoskwinia
10 orzechów włoskich
sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
sól, pieprz


Fasolkę szparagową ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odsącz i przelej zimną wodą. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem. 3 łyżki sosu wymieszaj z fasolką i odstaw do lodówki na 20 minut. Brzoskwinie pokrój na cząstki i grilluj przez chwilę. Ser pokrój w mniejsze kawałki. Na talerzu ułóż, fasolkę, grillowaną brzoskwinię, ser i orzechy. Polej resztą sosu.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony