Ostatnie komentarze
27Maj2016
godz. - 10:55

Chałwowy deser

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Bardzo lubię chałwę, choć w skali od 1 do 10 jej słodycz oceniam na 15Mrugnięcie.


Zrobiłam ostatnio bardzo prosty deser z wykorzystaniem chałwy, który nie powoduje hiperglikemii po pierwszym kęsie. W deserze połączyłam charakterystyczny sezamowy smak chałwy z delikatną nutą pomarańczową i konfiturą wiśniową, która zaostrza smak i wygląda bardzo dekoracyjnie. Jeśli konfitura, którą macie jest zbyt gęsta podgrzejcie ją nieco, żeby purpurowy wiśniowy sok apetycznie rozlał się po deserze.


Składniki (na dwie porcje):

150g serka mascarpone

100g chałwy waniliowej
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy

100g ciastek owsianych sezamowych
3 łyżki konfitury wiśniowej

 

Serek i chałwę utrzyj dokładnie na gładką masę. Dodaj sok, skórkę pomarańczową i wymieszaj. Ciasteczka umieść w spożywczym woreczku i rozgnieć za pomocą wałka. W szklanych pucharkach ułóż warstwę ciastek, warstwę chałwowej masy, warstwę ciastek i warstwę masy. Wierzch udekoruj konfiturą wiśniową. Zostaw w lodówce na godzinę.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony